Origini romane si americane ale penticostalismului romanesc

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Biblia si evanghelismul nu patrunsera in sufletul poporului. in adancul taranimii era fetisism. paganism, vrajitorie, orice, numai credinta crestina nu. Chiar popa era mai putin preot decat vraci... care descanta vitele. in aceste conditii se intelege foarte usor lipsa prigonirilor religioase din trecutul nostru. Nu era atat toleranta cat dezinteresare. Mintea taranului s-a pus insa in miscare. A [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Origini romane si americane ale penticostalismului romanesc

Biblia si evanghelismul nu patrunsera in sufletul poporului. in adancul taranimii era fetisism. paganism, vrajitorie, orice, numai credinta crestina nu. Chiar popa era mai putin preot decat vraci... care descanta vitele. in aceste conditii se intelege foarte usor lipsa prigonirilor religioase din trecutul nostru. Nu era atat toleranta cat dezinteresare. Mintea taranului s-a pus insa in miscare. A stat incercuita milenii. Acum a scapat la libertate si nu se opreste cu una cu doua. Sateanul vrea sa afle, sa stie sa cunoasca.

Religia de la putere nu-si da osteneala cu lamurirea credinciosilor si cu propaganda in mase. Acest lucru il fac sectantii. Ei raspund unei necesitati spirituale a maselor. Conduc mintile si sufletele care traiesc in neliniste. Le dau lamuriri le arata cai noi - la capatul carora poate-i mantuirea negasita pana acum. De abia astazi se formeaza in adancul poporului nostru adevaratii crestini. Acest text contine mult adevar dar si simplifica istoria de 2000 de ani a crestinismului. Din secolul III in secolul IV au fost mii de crestini martirizati pe teritoriul Romaniei de azi.

Ei au fost romani, stramosii romanilor. incepand cu Evul Mediu au existat o multime de adevarati crestini greco-ortodocsi in toate nivelele societatii. Marea Reforma a influentat crestinismul romanesc incepand cu secolul XVI si XVII. Biserica Greco-Catolica (Unita cu Roma) a aparut in secolul XVIII si a ajutat poporul roman sa devina o natiune moderna. Trezirea evanghelica romaneasca a inceput de fapt la sfarsitul secolului XIX cu Miscarea Baptista si s-a dezvoltat in prima jumatatea a secolului XX.

Articolul lui Sevastos este un document istoric fiind scris pentru ca sa apere libertatea religioasa a penticostalilor, principala miscare a acestei treziri religioase.
Cativa scriitori neevanghelici au sugerat ca penticostalismul a ajuns in Romania din SUA in jurul anului 1910. I. M. Popescu a spus ca un emigrant roman, Pavel Budeanu a raspandit ideile penticostale inainte de de 1918. printr-o revista romaneasca aparuta in SUA. in 1919 o sasoaica baptista din satul Darlos, de langa Medias (Transilvania) a fost prima persoana care a experimentat in Romania botezul cu Duhul Sfant cu semnul vorbirii in alte limbi, prin influenta americana desigur.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.