Originea si evolutia geografia sociale

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O importanta deosebita era acordata structurii sociale a populatiei. Aceasta miscare a continuat in perioada postbelica prin eforturile scolii germane (W.Hartke, H. Bobek) dar si a celei franceze (P.George). Influenta scolii sociologice de la Chicago extinde interesul pentru aceasta abordare la tarile anglo-saxone, dupa 1960. Mai ales in S.U.A., interesul principal era deslusirea cauzalitatii segr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Originea si evolutia geografia sociale

O importanta deosebita era acordata structurii sociale a populatiei. Aceasta miscare a continuat in perioada postbelica prin eforturile scolii germane (W.Hartke, H. Bobek) dar si a celei franceze (P.George). Influenta scolii sociologice de la Chicago extinde interesul pentru aceasta abordare la tarile anglo-saxone, dupa 1960. Mai ales in S.U.A., interesul principal era deslusirea cauzalitatii segregatiei sociale.

Treptat, aceasta disciplina capata un contur tot mai clar, aparenta suprapunere peste preocuparile geografiei umane, in speta ale geografiei populatiei, estompandu-se prin accentul pus pe o serie de concepte precum : spatiul social, mediu social, dinamica sociala, practici sociale si mai ales teritoriu, cu derivatele sale.Geografia sociala suscita dezbateri polemice in toate scolile geografice. Pot fi deosebite trei pozitii:

-geografia sociala nu este altceva decat geografie umana de calitate (R. Herin, 1983), care pentru intelegerea dinamicii peisajului combina un numar mare de factori printre care si cei sociali. Astfel, geografia umana, inca de la Vidal de la Blache este o geografie sociala. Invocarea existentei sau necesitatii sale este doar o moda sau o incercare de singularizare, fara obiect si fara o baza stiintifica serioasa.

-nevoia promovarii unei noi ramuri a geografiei umane pare bizara, existand discipline care studiaza deja faptele sociale: geografia populatiei, a asezarilor, a turismului, geografia politica etc.
-geografia care studiaza faptele sociale nu mai este in fond geografie, fiind mai apropiata prin obiectul studiului si tehnicile de cercetare de sociologie, etnologie sau antropologie. Reticentele geografilor fata de aceste discipline auxiliare, considerate a nu avea suficienta obiectivitate stiintifica sunt cunoscute.

Definirea geografiei sociale si situarea sa in contextul geografiei si al stiintelor sociale este inca un deziderat. Incercarile in aceasta directie sunt vechi (inca din sec. al XIX-lea, cazul lui E.Reclus, continuat pe parcursul sec. XX de J Brunhes, A Chatelain, M Sorre, P George, P Claval etc.). Aceasta sarcina este ingreunata de diversitatea sau chiar incompatibilitatea definitiilor date geografiei sociale. S-a avansat mai mult in definirea conceptelor, a metodelor dar nu si in teoretizarea acesteia ("contururi nedefinite, un obiect inca imprecis", R. Chapuis, 1976).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.