Originea si evolutia Limbii Romane

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.20

nivel: Gimnaziu

Cea mai mare comunitate de vorbitori de limba romana din Asia se gaseste in Israel, unde in 1995 limba romana era vorbita de 5% din populatie, emigrata din Romania si Moldova in Israel (circa 400 000 de evrei din Romania si circa 40 000 de evrei din Republica Moldova ).
Romana este vorbita ca limba straina de arabi din Orientul Mijlociu care au studiat in Romania. Se estimeaza ca aproape ju[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Originea si evolutia Limbii Romane

Cea mai mare comunitate de vorbitori de limba romana din Asia se gaseste in Israel, unde in 1995 limba romana era vorbita de 5% din populatie, emigrata din Romania si Moldova in Israel (circa 400 000 de evrei din Romania si circa 40 000 de evrei din Republica Moldova ).
Romana este vorbita ca limba straina de arabi din Orientul Mijlociu care au studiat in Romania. Se estimeaza ca aproape jumatate de milion de arabi din Orientul Mijlociu au studiat in Romania in anii 1980 si cunosc limba romana .

Prin deportari masive, in special ale moldovenilor din RSS Moldoveneasca, limba romana a devenit o limba minoritara in Azerbaidjan, Kazahstan, Kargazstan, Rusia, Tadjikistan si Turkmenistan.
Vorbitori de limba romana se gasesc si in multe alte tari occidentale (datorita emigratiei), precum Italia, Spania, Statele Unite, Canada, Franta, Portugalia, Cipru, Germania sau Australia. Peste 3 000 000 de vorbitori de romana locuiesc legal in Europa si America de Nord.

Romana este una dintre cele cinci limbi in care sunt oficiate servicii religioase in statul monastic Muntele Athos, o regiune autonoma din Grecia , de asemenea este limba oficiala sau administrativa in cateva comunitati si organizatii internationale, precum Uniunea Latina sau Uniunea Europeana (de la 1 ianuarie 2007).

Romana este studiata si predata in unele tari est-europene, in care exista comunitati semnificative romanesti, cum ar fi Serbia (Voivodina), Bulgaria, Ucraina si Ungaria. Institutul Cultural Roman (ICR) organizeaza inca din 1992 cursuri de vara pentru perfectionarea cadrelor didactice care predau limba romana in aceste tari. In unele scoli bilingve, invata si membri ai altor comunitati etnice decat cea romana, studiind romana ca limba straina (de exemplu Liceul Nicolae Balcescu din Gyula, Ungaria).

O importanta majora la acapararea autoritatii limbii romane au avuto scriitorii autohtoni ,care au raspindit pe larg creatiile sale in intreaga lume.Sa ne amintim de marele poet,ultimul classic European Mihai Eminescu,sau asa nume precum Vasile Alecsandri,Ion Creanga, Alexei Mateevic, Ion Gruta si alti genii ai poporului roman. Multe dintre lucrari au fost dedicate limbii romane ,de exemplu,Limba Noastra ,de A. Mateevic,care apoi a devenit imnul de stat al Republicii Moldova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.