Originea si cariera politica a lui Traian

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Un alt mod de viata modest a fost statornicit in palatul imperial [4]. Traian promite in mod solemn sa nu utilizeze legea vatamarii maiestatii, lege folosita adesea de imparatii anteriori. Traian nu o suprima, dar asigura pe senatori ca nu va ucide nici un membru al ordinului senatorial [5]. In acelasi timp Traian refuza titlul de pater patrial" parinte al patriei" si o serie de onoruri costisitoa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Originea si cariera politica a lui Traian

Un alt mod de viata modest a fost statornicit in palatul imperial [4]. Traian promite in mod solemn sa nu utilizeze legea vatamarii maiestatii, lege folosita adesea de imparatii anteriori. Traian nu o suprima, dar asigura pe senatori ca nu va ucide nici un membru al ordinului senatorial [5]. In acelasi timp Traian refuza titlul de pater patrial" parinte al patriei" si o serie de onoruri costisitoare,nu accepta decat statui modeste, facute din bronz [6]. Traian ia masuri impotriva delatorilor marunti , cei care urmareau cu rapacitate fraudele fiscale, ii lasa pe corabii in voia valurilor sau pe stanci golase si pustii [7].

Traian expulzeaza din Roma pantomimii, care suscitau dezordini. Pe de alta parte ia masuri economice in sprijinul plebei din Capitala, organizeaza jocuri de circ somptuoase,creeaza noi locuri in tribune pentru spectatorii de conditie modesta. Devenit consol in anul 100 e.n pentru a treia oara, Traian se prezinta in persoana inaintea comitiilor, jura in picioare pe maiestatea poporului roman si in fata consulilor.

Monedele batute in primii ani de domnie ilustreaza limpede aceasta politica de general in jurul lui Traian,al institutiilor traditionaliste din partea Cezarului de conciliere si solidaritate in disciplina si demnitate. Pe monede apare Traian in vesmant militar incoronat de o femeie care e Fortun. De asemenea pe monede apar si zeul Marte, al razboiului sau Hercules Gaditanus [8]. Relatiile lui Traian cu senatul constituie o problema cheie a domniei cuceritorului Daciei. Senatul alcatuia in acea vreme un corp numeros si bine articulat.

O moneda batuta in 101 sau 102 ilustreaza raporturile dintre Traian si senat la in ceputul secolului al doilea. Pe de o parte moneda reprezinta bustul incununat al imparatului, pe cealalta parte, reversul medaliei ,sunt ifatisati Traian si un senator, ambii in picioare si invesmantati intr-o toga. Aceasta moneda ilustreza cu pertinenta raporturile dintre Traian si senat. Senatul l-a numit pe Traian optimus, inainte de octombrie 98 e.n.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.