Originea lui Mihai Viteazul - cariera sa ca dregator in lupta impotriva dominatiei otomane

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Numit in septembrie 1593, Mihai ajunge in cursul lunii octombrie in tara. Aici, el gaseste o situatie din cele mai grele, datorii mari catre camatarii din Constantinopol, la care se imprumutasera domnii dinaintea lui si chiar el insusi; o buna parte dintre acesti camatari veniti in Bucuresti, ba unii dintre turci asezatai chiar in tara, unde incepusera a-si face case si geamii. In primul an de dom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Originea lui Mihai Viteazul - cariera sa ca dregator in lupta impotriva dominatiei otomane

Numit in septembrie 1593, Mihai ajunge in cursul lunii octombrie in tara. Aici, el gaseste o situatie din cele mai grele, datorii mari catre camatarii din Constantinopol, la care se imprumutasera domnii dinaintea lui si chiar el insusi; o buna parte dintre acesti camatari veniti in Bucuresti, ba unii dintre turci asezatai chiar in tara, unde incepusera a-si face case si geamii. In primul an de domnie, pana sa-si consolideze situatia, Mihai statu linistit. Indata ce se simti stapan pe tron si inconjurat de dregatori noi, din generatia sa, tineri si viteji, el se hotari sa scuture jugul turcesc.

Momentul era prielnic: tocmai atunci se punea la cale in Europa o "Liga Sfanta", pentru a duce razboiul cu otomanii. Papa indemna pe toti crestinii sa-si uneasca fortele impotriva lor; concentrarea urma sa se faca in jurul imparatului german, Rudolf al II-lea, la a carui curte comandau iezuitii. La aceasta liga aderasera principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, si domnul Moldovei, Aron voda, caruia boierii i-au zis Tiranul. Mihai, fara sa astepte sa i se faca propuneri, se oferi el - fapt esential si care il caracterizeaza de la inceput - sa particispe la lupta contra turcilor.

Se incheie astfel o intelegere atat cu Bathory, cat si cu Aron; miscarea trebuia sa inceapa in aceeasi zi si la Bucuresti si la Iasi. Asa se si intampla. Pe 13 noiembrie 1954 Mihai i-a chemat pe creditorii turci la vistierie, chipurile pentru a-i plati. Cand toata lumea fu adunata incepu intr-adevar socoteala, dar o socoteala sangeroasa. Tunuriel izbira in multime, casa lua foc, ostasii domnesti desavarsira prapadul. Un detasament de doua mii de turci, care stationa in Bucuresti, spre a supraveghea pe domn, fu si el sfaramat, apoi fu atacata cetatea Giurgiului. Aceasta a rezistat insa.

Lupte avura loc si in alte parti: la Orasul de Floci, la Harsova, la Silistra: pretutindeni, turci au fost invinsi. O oaste mai insemnata, sub conducerea a doi pasi, care aduceau cu ei pe noul domn al Tarii Romanesti, pe Bogdan, a fost sfaramata pe malul drept al Dunarii, aproape de Rusciuk. Mai inainte, fusesera batuti in trei locuri, la satele Putineiul, Stanesti si Serpatesti(in actualul judet Ilfov), tatarii care trebuiau sa sprijine oastea turceasca. Pe de alta parte, banul Mihalcea, unul dintre devotatii lui Mihai, batea o a doua oaste turceasca, langa Silistra. Ea aducea pe inlocuitorul lui Aron voda, pe Stefan Surdul. Incurajati de aceste succese, ostasii munteni fac incursiuni pe tot malul drept al Dunarii, ajungand pana la Balcani. Taranii bulgari se rascoala si ei, iar orasul Sofia este atacat de o ceata mai insemnata de rasculati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.