Originea limbii si a poporului roman

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Dupa cum se poate constata, din chiar primele doua fragmente reproduse, tema originilor noastre apare inca de la primii cronicari. Celebra fraza a lui Grigore Ureche (1590 - 1647)- "Romanii, cati se afla lacuitori la Tara Ungureasca si la Ardeal si la Maramorosu de la un loc santu cu moldovenii si toti de la Ram se trag" - este in acest sens emblematica. Nu numai pentru originea noastra romana sau[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Originea limbii si a poporului roman

Dupa cum se poate constata, din chiar primele doua fragmente reproduse, tema originilor noastre apare inca de la primii cronicari. Celebra fraza a lui Grigore Ureche (1590 - 1647)- "Romanii, cati se afla lacuitori la Tara Ungureasca si la Ardeal si la Maramorosu de la un loc santu cu moldovenii si toti de la Ram se trag" - este in acest sens emblematica. Nu numai pentru originea noastra romana sau pentru ideea unitatii noastre etnice, ci si pentru ceea ce Lucian Boia numeste mitul fondator roman.

Demersurile lui Ureche vor fi continuate si de alti cronicari si, mai elaborat, de Dimitrie Cantemir. La Miron Costin, de pilda, atat in Letopisetul Tarii Moldovei, cat, mai ales, in De neamul moldovenilor. El combate cu vehementa "basnele" lui Simeon Dascalul si Misail Calugarul ( acestia intervenisera in cronica lui Grigore Ureche, afirmand ca moldovenii ar proveni din talhari de la Roma exilati pe teritoriul Daciei). Ofera, totodata, etimologia latina a 87 de cuvinte romanesti si aduce, in sprijinul afirmarii originii romanesti si aduce, in sprijinul afirmarii originii si a poporului roman, pe langa argumente lingvistice, si argumente arheologice, etnografice si folclorice.

Pentru Dimitrie Cantemir, spirit enciclopedic, cu o viziune universalista asupra istoriei, originea romana a poporului roman este indiscutabila. Mai mult decat atat, in Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahiilor, el afirma nu numai ca romanii se trag din romani, dar acestia la randul lor se trag din Aeneas, ceea ce "impinge" originea noastra si mai departe in timp.

Semnificativi, deci, la acesti umanisti ar fi puritatea originii romane a poporului roman (exceptie face stolnicul Constantin Cantacutino, care pare sa faca unele concesii ideii de "amestec daco-roman"). Ideea puritatii se va radicaliza la invatatii Scolii Ardelene: Samuil Micu, Gheorghe Sincai si, mai ales, Petru Maior. Dupa parerea acestora, in timpul celor doua razboaie daco-romane din anii 101-102 si 105-106, dacii ar fi fost exterminati, iar pamantul daciei pustiit.

Razboaiele fiind de o extrema violenta, cei care au scapat, totusi, din fata romanilor "ei in de ei se omorara", iar altii "cu muieri si cu prunci cu totiau fugit din Dachia si s-au tras la invecinatii si priiatenii lor sarmte". Intr-un alt capitol, Petru Maior infirma si teza casatoriilor dintre romani si "muerile dache": "Ca sa nu zac nemica despre aceia ca insasi stralucirea sangelui roman inca destul era a inpiedica pe romani sa nu se casatoreasca cu unele varvare cum era muerile dache.

Ba nici acel cunoscut lucru sa nu-l aduc aminte, ca la romani era ocara a se casatori cu mueri de alt neam, adeca cu care nu sunt romane. De aciia iaste ca si astazi oamenii poporului romanesc atata se feresc de a se casatori cu mueri care nu sunt romane, cat foarte rari sunt intre ei acele intamplari, ca roman sa-si muere de alta limba."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.