Originea Universului

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Daca forta de gravitatie este, insa, mai mare, obiectele in expansiune se vor intoarce, asa cum se intoarce piatra pe pamant. Daca viteza este mai mare, atractia gravitationala a materiei intr-un asemenea univers nu va putea opri expansiunea si ea va continua vesnic. Daca viteza de lansare este sub cea critica, expansiunea se va opri si va da inapoi, culminand cu o contractie de volum catre 0, exa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Originea Universului

Daca forta de gravitatie este, insa, mai mare, obiectele in expansiune se vor intoarce, asa cum se intoarce piatra pe pamant. Daca viteza este mai mare, atractia gravitationala a materiei intr-un asemenea univers nu va putea opri expansiunea si ea va continua vesnic. Daca viteza de lansare este sub cea critica, expansiunea se va opri si va da inapoi, culminand cu o contractie de volum catre 0, exact de la starea de la care a pornit.

Intre aceste doua stari se afla, dupa BARROW John (1994), un "Univers de compromis", care are exact viteza critica de lansare, respectiv valoarea cea mai mica, aceasta mentinandu-l in expansiune pentru totdeauna. Universul in starea actuala, la 10 - 20 x 109 ani de la Big Bang, se dilata in continuare, exact ca in acest punct critic. Nu se stie cu precizie daca ne aflam deasupra ori dedesubtul sau.Universul se dilata de cca 15 x 109 ani si este foarte aproape de bariera critica.

Ca sa ramana atat de aproape de bariera critica, dupa o perioada de timp asa de mare, inseamna ca viteza de lansare a Universului a fost diferita de cea critica cu o valoare egala cu cifra 8, urmata de 35 zerouri. Aceasta valoare este aceea necesara pentru ca in Univers sa existe fiinte umane, in special, si viata, in general.

Explicatie - daca Universul s-ar dilata mult mai repede decat viteza critica, atunci gravitatia nu ar putea aduna impreuna insulele de materie, pentru a forma stele si galaxii. Formarea stelelor si galaxiilor este un fenomen crucial in evolutia Universului si aparitia vietii.

Stelele sunt condensari de materie, insuficient de mari pentru a avea in centrul lor presiuni foarte ridicate, care sa fie capabile sa genereze reactii nucleare spontane. Prin aceste reactii, H se transforma in He, de-a lungul unei perioade reci din evolutia lor. Soarele se afla la jumatatea acestei perioade. In etapa finala, stelele intampina o criza a energiei.

Ele parcurg o perioada de schimbari rapide, prin care He se transforma in C, N, O si P, precum si toate celelalte elemente cu rol vital in biochimie. Cand stelele explodeaza, devenind supernove, elementele formate se raspandesc in spatiu si, in cele din urma, au un rol in formarea planetelor. Sursa tuturor elementelor, pe care se bazeaza diversitatea si viata, o constituie stelele. In mod poetic, dar si stiintific, in acelasi timp, fiecare atom de carbon din corpul nostru isi are originea in stele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.