Organizatii europene si euroatlantice

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Studierea organizatiilor internationale se constituie intr-un domeniu important al disciplinei relatiilor internationale prin complexitatea si evolutia ritmata a procesului de omogenizare a acestor structuri. Organizatiile internationale se pot defini ca structuri si instrumente rezultate din interactiunile relatiilor internationale, acestea din urma caracterizate prin relatiile dintre actorii sce[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizatii europene si euroatlantice

Studierea organizatiilor internationale se constituie intr-un domeniu important al disciplinei relatiilor internationale prin complexitatea si evolutia ritmata a procesului de omogenizare a acestor structuri. Organizatiile internationale se pot defini ca structuri si instrumente rezultate din interactiunile relatiilor internationale, acestea din urma caracterizate prin relatiile dintre actorii scenei mondiale (statele - natiune, organizatiile interguvernamentale, structurile neguvernamentale - O. N. G).

Multiplicarea numarului de organizatii internationale este un fapt politic esential al societatii globale si conexiunilor lumii contemporane. Forme ale multilateralismului in raporturilor interstatale, organizatiile internationale se structureaza intr-un cadru politico-juridic institutionalizat, cu aspecte normative, reguli stipulate de statute si documente cadru. Practica politica a organizatiilor internationale are radacinile in era moderna a raporturilor interstatale, determinata de Tratatul de la Westphalia (1648-1649).

Primele agregari institutionale se dezvolta pe fondul derularii sistemului congreselor (Viena -1815, Paris- 1856, Berlin -1878) ca forma a concertului colectiv al marilor puteri, instrument eficace de eliminare a setului de crize continentale si coloniale.Europa "secolului nationalitatilor" (secolul al XIX) cunoaste fenomenul de creare a unor organisme tehnice concrete prin aparitia comisiilor fluviale (in 1831 pentru Rin, in 1856 pentru Dunare) cu rol de aparare si fluidizare transportului.

La sfarsitul secolului al XX-lea, apar uniunile administrative fundamentate pe principiul cooperarii in multiple domenii (teoria regimurilor): Uniunea Postala Universala (1875), Institutul International de Agricultura(1905), Uniunea Telegrafica Internationala (1865), Uniunea pentru protectia proprietatii universale (1883), Oficiul International de Igiena Publica (1907). Multi autori din scoala franceza a disciplinei relatiilor internationale ca Pierre Renouvin, J.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.