Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Organizatia pentru cooperarea economica europeana (OCEE) a fost stabilita in 1947 SUA- finantat de planul Marshall pentru reconstructia unui continent ravasit de razboi. Prin realizarea guvernelor individuale recunoaste interdependentele economiei sale ,aceasta fiind calea unei noi ere a cooperarii care a fost schimbarea Europei. Incurajata de succesul si perspectiva de a transporta inainte activi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica

Organizatia pentru cooperarea economica europeana (OCEE) a fost stabilita in 1947 SUA- finantat de planul Marshall pentru reconstructia unui continent ravasit de razboi. Prin realizarea guvernelor individuale recunoaste interdependentele economiei sale ,aceasta fiind calea unei noi ere a cooperarii care a fost schimbarea Europei. Incurajata de succesul si perspectiva de a transporta inainte activitatiile sale pe o scara mondiala, Canada si SUA s-au alaturat membrilor OCEE in intrarea in noua conventie OCDE pe 14 decembrie 1960. OCDE a fost infiintata oficial in 30 septembrie 1961 cand conventia a intrat in forta.

Alte tari s-au alaturat incepand cu Japonia in anul 1964. Astazi, 34 de tari memebre ale OCDE s-au ajutat reciproc pentru a identifica problemele,discutand si analizandu-le si promovand politici pentru a le rezolva. Rezultatele sunt izbitoare. SUA si-a vazut averea sa nationala aproape tripla in cele cinci decenii de cand OCDE a fost creat, calculand in termeni de produs intern brut pe cap de locuitori. Alte tari memebre OCDE au fost in aceeasi situatie, in unele cazuri s-au vazut progrese mult mai spectaculoase.

Deci,de asemenea, tarile cu cateva decenii in urma au avut doar un rol minor in plan mondial.China ,India si Brazilia s-au dezvoltat ca si noi giganti economici. Cele mai multe tari care au format fostul Bloc Sovietic s-au alaturat OCDE sau au adoptat standardele si principiile pentru a ajunge la realizarile noastre commune. Rusia negociaza pentru a deveni membru OCDE si noi avem relatii apropiate cu Brazilia,China,India,Indonezia si Africa de Sud prin intermediul programelor de angajament ale noastre. Impreuna cu ei,OCDE cuprinde in jur de 40 de tari care conteza pentru 80% din investitiile si comertul mondial,dandu-i un rol central in abordarea provocarilor cu care se confrunta economia mondiala.

Tarile membre OCDE sunt: Australia, Austria, Belgia, Canada, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Coreea, Luxemburg, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Slovaca, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.
In prezent, statele membre OCDE detin peste 70% din productia si comertul mondial cu bunuri si servicii si peste 90% din volumul investitiilor straine directe la nivel mondial.

Sediul OCDE este la Paris. Bugetul pe anul 2007 este de 340 milioane a,Z.
Structura organizatorica OCDE cuprinde : Consiliul OCDE, ca organism OCDE de coordonare, constituit din reprezentantii tarilor membre si ai Comisiei Europene, al carui rol este de a imprima directiile strategice de actiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.