Organizatia internationala a comertului - Principii si reguli ale sistemului comercial internataional

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Organizatia internationala a comertului - Principii si reguli ale sistemului comercial internataional
Iranul a aplicat pentru prima oară la WTO în 1996, însă aplicația sa a fost blocată de către Statele Unite de 22 de ori, sub acuzația că Teheranul ar susține terorismul internațional. În luna martie, 2005, SUA a declarat că își va folosi dreptul de veto pentru a începe negoci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizatia internationala a comertului - Principii si reguli ale sistemului comercial internataional

Referat despre Organizatia internationala a comertului - Principii si reguli ale sistemului comercial internataional
Iranul a aplicat pentru prima oară la WTO în 1996, însă aplicația sa a fost blocată de către Statele Unite de 22 de ori, sub acuzația că Teheranul ar susține terorismul internațional. În luna martie, 2005, SUA a declarat că își va folosi dreptul de veto pentru a începe negocierile pentru aderarea Iranului. Statele Unite au ales să nu blocheze ultima cerere de aderare, ca parte a unei înțelegeri legate de programul nuclear. Nici Rusia nu este încă țară membră, deși a aplicat pentru aderarea la GATT în 1993.

Cronologie
- 1986-1994 - Runda din Uruguay a negocierilor GATT, culminând cu Acordul de la Marrakech care a pus bazele WTO.
- 1 ianuarie, 1995 - WTO își începe existența.
- 1 mai, 1995 - Renato Ruggiero devine director general pe 4 ani.
- 9 decembrie - 13 decembrie, 1996 - Conferința ministerială inaugurală de la Singapore.
- 18 mai - 20 mai, 1998 - A doua conferință ministerială, de la Geneva, Elveția.
- 1 septembrie, 1999 - Mike Moore a devenit director general.
- 30 noiembrie - 3 decembrie, 1999 - A treia conferință ministerială, de la Seattle, Washington, SUA.
- 9 noiembrie - 13 noiembrie, 2001 - A patra conferință ministerială, de la Doha, Qatar începe cu Runda de la Doha.
- 11 decembrie, 2001 - Republica Populară Chineză a aderat la WTO după 15 ani de negocieri (cele mai lungi negocieri din istoria GATT).
- 1 ianuarie, 2002 - Republica Chineză (Taiwan) a aderat la WTO.
- 1 septembrie, 2002 - Supachai Panitchpakdi devine director general.
- 10 septembrie - 14 septembrie, 2003 - A cincea conferință ministerială, de la Cancun, Mexic
- octombrie 2004 - Cambodgia devine membră WTO
- 13 decembrie - 18 decembrie, 2005 - A șasea conferință ministerială va avea loc la Hong Kong.

Principiile sistemului comercial
Acordurile OMC sunt întinse și complexe pentru că se referă la texte juridice care abordează o mare varietate de activități. Este vorba despre: agricultură, textile și îmbrăcăminte, servicii bancare, telecomunicații, contracte publice, norme industriale, reguli despre sănătatea alimentelor, proprietate intelectuala si multe alte teme. Toate aceste documente sunt inspirate din diferite principii simple si fundamentale. Aceste principii sunt baza sistemului multilateral de comerț.

Aceste principii sunt:
1. Comerțul fără discriminări
a. Națiunea cea mai favorizata (NMF): tratarea celorlalți în mod egal.

În virtutea acordurilor OMC, țările nu pot prin regula generala să stabilească discriminări între diverșii săi interlocutori comerciali. Dacă i se acordă unei țări un avantaj special (reducerea tarifului aplicabil la unul din produsele sale, de exemplu), trebuie să se facă același lucru cu toți ceilalți membri ai OMC.

Acest principiu este cunoscut drept clauza națiunii celei mai favorizate (NMF). Sunt permise anumite excepții. De exemplu, țările care fac parte dintr-o regiune pot stabili un acord de liber comerț, care nu se aplică mărfurilor ce provin din exteriorul grupului. O țară poate pune obstacole produselor ce provin din anumite țări, ce sunt considerate obiect al unui comerț neloial. Și în cazul serviciilor, se permite ca țările, în anumite circumstanțe restrânse, să aplice anumite discriminări. Totuși, acordurile permit doar aceste excepții cu referire la condiții stricte. In general, clauza națiunii celei mai favorizate înseamnă că de fiecare dată când o țară înlătură un obstacol din fața comerțului sau deschide o piață, trebuie să facă același lucru pentru aceleași produse sau servicii ale tuturor partenerilor comerciali, bogați sau săraci, slabi sau puternici.

Expresia "cea mai favorizată" sună ca o contradicție. Pare să sugereze că este vorba de vreun tip special de clauză pentru o țară determinată, dar în OMC înseamnă în termeni reali nediscriminarea, adică tratament egal pentru toți. Ceea ce se întâmplă în OMC este: fiecare membru îi tratează pe ceilalți membri în mod egal ca interlocutori comerciali "cei mai favorizați". Dacă o țară crește beneficiile pe care le dă altui partener de afaceri, trebuie să acorde acest "cel mai bun" tratament tuturor celorlalți membri ai OMC astfel încât toți să continue să fie "cei mai favorizați".

Condiția de națiunea cea mai favorizată (NMF) nu înseamnă întotdeauna egalitate în modul de tratare. În secolul XIX, când s-au semnat primele tratate bilaterale NMF, includerea în grupul de interlocutori comerciali "cei mai favorizați" ai unei țări însemnă că fac parte dintr-un club exclusivist, pentru că doar puține țări se bucurau de acest privilegiu. Astăzi când marea majoritate a țărilor sunt membre ale OMC, clubul NMF nu mai este exclusivist. Principiul NMF asigură ca fiecare țară îi tratează egal pe toți cei 100 de membri.

b. Tratatul național: tratatul de egalitate pentru națiuni și străini
Mărfurile importate și cele produse în țară trebuie să primească un tratament egal, cel puțin după ce mărfurile străine au intrat pe piață. Același lucru se aplică serviciilor străine și celor naționale și mărcilor de fabrică sau de comerț, dreptul de autor și patentele străine și naționale. Acest principiu de "tratat național" (a-i trata pe ceilalți la fel ca pe conaționali) figurează în cele trei principale Acorduri ale OMC (Articolul III din GATT, articolul 17 din AGCS și articolul 3 din Acordul asupra ADPIC), chiar daca în acest caz principiul se abordează pentru fiecare dintre ei intr-o maniera diferită.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.