Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura - UNESCO

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.69

nivel: Facultate

? Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural - semnată pe16 noiembrie 1972 la Paris. Comitetul Patrimoniului Mondial a fost creat în 1976 și primele situri au fost înscrise pe lista Patrimoniului Mondial în 1978.

? Declarația privind rasele și prejudecățile de rasă - adoptată și proclamată de Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite în domeniu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura - UNESCO

? Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural - semnată pe16 noiembrie 1972 la Paris. Comitetul Patrimoniului Mondial a fost creat în 1976 și primele situri au fost înscrise pe lista Patrimoniului Mondial în 1978.

? Declarația privind rasele și prejudecățile de rasă - adoptată și proclamată de Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite în domeniul învățămîntului, științei și culturii la sesiunea a douăzecea pe 27 noiembrie 1978.

? În 1980 au fost publicate primele două volume ale UNESCO privind „Istoria generală a Africii”. Au apărut și alte serii similare concentrate pe alte regiuni, îndeosebi Asia Centrală și Caraibe.

? Declarația Generală privind genomul uman și drepturile omului, adoptată și proclamată de Conferința Generală a Organizației Națiunilor Unite la 11 noiembrie 1997.

? În 2001 a fost adoptată Declarația Universală privind Diversitatea Culturală, în cadrul Conferinței Generale a UNESCO.

8. Structura
Structura UNESCO este formată din două organe de conducere, Conferința Generală și Consiliul Executiv și un organ de execuție, Secretariatul.

Conferința Generală
Conferința Generală este formată din reprezentanții tuturor Statelor Membre ale Organizației. Ea se întrunește odată la doi ani, cu participarea Statelor Membre și a Statelor Asociate. Sunt, de asemenea, invitate să participe, în calitate de obsevatori, statele non-membre, organizațiile interguvernamentale și fundațiile. Fiecare Stat dispune de un vot, indiferent de dimensiunea sa sau de contribuția la buget.
Conferința Generală determină politicile și liniile principale ale activității Organizației. Sarcina sa este să stabilească programele și bugetul UNESCO. Ea alege membrii Consiliului Executiv și numește, odată la patru ani, Directorul General. Limbile de lucru ale Conferinței Generale sunt engleză, arabă, chineză, spaniolă, franceză și rusă.

Consiliul Executiv
Consiliul Executiv este, în același timp, Consiliul de Administrație al UNESCO. El pregătește activitatea Conferinței Generale și verifică dacă deciziile sale sunt executate în mod corespunzător. Atribuțiile și responsabilitățile Consiliului Executiv decurg în principal din Actul Constitutiv al UNESCO și din normele sau directivele stabilite de Conferința Generală. La fiecare doi ani, Conferința Generală atribuie sarcini specifice Consiliului. Alte atribuții decurg din acordurile încheiate între UNESCO și Organizația Națiunilor Unite, instituțiile specializate și alte organizații interguvernamentale.

Cei 58 de membri ai săi sunt aleși de Conferința Generală. Alegerea acestor reprezentanți depinde mai ales de diversitatea culturilor pe care le reprezintă și de originea lor geografică; sunt necesare negocieri complexe pentru a obține un echilibru între regiunile lumii într-un mod care să reflecte universalitatea Organizației.
Consiliul Executiv se întrunește de două ori pe an.

Secretariatul
Secretariatul este format din Directorul General și echipa de personal desemnată de el. În ianuarie 2007, Secretariatul a angajat în jur de 2100 de funcționari publici din aproximativ 170 de țări. Potrivit unei recente politici de descentralizare mai mult de 700 de funcționari lucrează în 58 de oficii din întreaga lume.

9. Activitate: Scopul organizației este de a contribui la pacea și securitatea lumii prin colaborarea între națiuni în educație, știință, cultură, și comunicații pentru a se reuși stabilirea unui respect față de justiție universal, pentru corectitudinea justiției și pentru drepturile și fundamentele omului liber, indiferent de rasă, sex, limbă sau religie, după Carta Națiunilor Unite.

Una dintre misiunile UNESCO este aceea de a menține o listă de locuri din patrimoniul mondial. Aceste locuri sunt importante din punct de vedere natural sau istoric, astfel încât conservarea și salvarea lor prezintă o importanță deosebită pentru comunitatea mondială.
Educație

În 1948 UNESCO recomandă Statelor Membre să declare învățământul primar gratuit obligatoriu și universal. Conferința Mondială privind Educația pentru Toți care a avut loc în 1990 în Jomtiem, Thailanda, lansează o mișcare globală pentru asigurarea educației de bază pentru toți copiii, tinerii și adulții. Zece ani mai târziu, în Dakar, Senegal, Forumul Mondial pentru Educație a solicitat statelor să asigure educația de bază pentru toți până în 2015. Sub auspiciile Națiunilor Unite și UNESCO este înființată la Tokio, în 1975, Universitatea Națiunilor Unite.

Mediu
În 1960 a avut loc lansarea „expediției” din Nubia, Egipt, pentru a muta Marele Templu de la Abu Simbel pentru a se evita inundarea de râul Nil după construirea barajului Aswan. În timpul celor 20 de ani de campanie, 22 de monumente și complexuri arhitecturale sunt mutate. Aceasta este prima și cea mai importantă dintr-o serie de campanii printre care cele de la Moenjodaro (Pakistan), Fez (Maroc), Kathmandu (Nepal), Borobudur (Indonezia) și Acropolis (Grecia).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.