Organizatia Natiunilor Unite - ONU

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.95

nivel: Facultate

Expresia "Natiunile Unite" apartine presedintelui Statelor Unite ale Americii, Franklin D. Roosevelt, si a fost folosita pentru prima data in "Declaratia Natiunilor Unite" din ianuarie 1942, prin care reprezentantii a 26 de natiuni angajau guvernele lor sa continue lupta impotriva Puterilor Axei. Ideea crearii Organizatiei Natiunilor Unite este lansata de ministrii de externe ai SUA (Cordell Hull)[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizatia Natiunilor Unite - ONU

Expresia "Natiunile Unite" apartine presedintelui Statelor Unite ale Americii, Franklin D. Roosevelt, si a fost folosita pentru prima data in "Declaratia Natiunilor Unite" din ianuarie 1942, prin care reprezentantii a 26 de natiuni angajau guvernele lor sa continue lupta impotriva Puterilor Axei. Ideea crearii Organizatiei Natiunilor Unite este lansata de ministrii de externe ai SUA (Cordell Hull), URSS (V. M. Molotov) si Marii Britanii (Anthony Eden) si ambasadorului Chinei in Uniunea Sovietica (Fao Ping-Sheung).

Conferinta de la San Francisco, a carei denumire oficiala a fost "Conferinta Natiunilor Unite privind Organizatia Internationala", si-a inceput lucrarile la 25 aprilie 1945, cu participarea reprezentantilor a 50 de state. Lucrarile Conferintei, care au durat doua luni, au fost consacrate elaborarii Cartei ONU.In termeni generali, Organizatia Natiunilor Unite poate fi definita ca o organizatie cu vocatie universala, atat in ceea ce priveste entitatile sale - state suverane - cat si domeniile in care se implica, scopul sau principal fiind mentinerea pacii si securitatii internationale.

ONU nu este o organizatie supranationala, nu are competentele unui guvern mondial, ci reprezinta o organizatie de state suverane, functionand ca "un centru in care sa se armonizeze eforturile natiunilor prin atingerea unor scopuri si obiective comune".
Drepturile omului au fost motivul principal pentru crearea Natiunilor Unite. Atrocitatile celui de-al Doilea Razboi Mondial si genocidurile au determinat ca noua organizatie sa previna tragedii similare in viitor. Un prim obiectiv a fost acela de a crea un cadru legal pentru a lua in considerare si a lua hotarari asupra violarilor drepturilor omului.

Organizatia Natiunilor Unite obliga toate statele membre sa promoveze "respect universal pentru, si observarea drepturilor omului" si sa ia "masuri impreuna si separate" in aceasta privinta. Declaratia Universala a Drepturilor Omului, desi nu legala, a fost adoptata de Adunarea Generala in 1948 ca un standard comun de realizare pentru toti. Adunarea de obicei are in vedere probleme legate de drepturile omului.Dupa cum enunta prima propozitie a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, respectarea drepturilor omului si a demnitatii umane reprezinta "fundamentul libertaii, justitiei si pacii in lume" si a fost proclamata ca un "ideal comun spre care trebuie sa tinda toate popoarele si natiunile" in ceea ce priveste respectul fata de drepturile omului.
Organizatia Natiunilor Unite si diferitele agentii ale sale joaca un rol important in implementarea si respectarea principiilor din Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Un astfel de caz este sprijinul acordat de organizatie tarilor ce se afla in tranzitie spre democratie. Asistenta tehnica in realizarea alegerilor libere si corecte, imbunatatirea structurilor judiciare, revizuirea constitutiilor, antrenarea oficialilor drepturilor omului si transformarea miscarilor armate in partide politice au contribuit mult la democratizare in lume...
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.