Organizatia Natiunilor Unite

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

In 1944, reprezentantii SUA, URSS, Marii Britanii si Chinei - statele invingatoare - s-au reunit la Washington si au convenit principalele prevederi ale Cartei Organizatiei Natiunilor Unite. S-a stabilit ca toate statele sa fie membre cu drepturi egale. Raspunderea pentru mentinerea pacii a fost incredintata Consiliului de Securitate, dar cu consfintirea dreptului de veto al celor cinci membrii pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizatia Natiunilor Unite

In 1944, reprezentantii SUA, URSS, Marii Britanii si Chinei - statele invingatoare - s-au reunit la Washington si au convenit principalele prevederi ale Cartei Organizatiei Natiunilor Unite. S-a stabilit ca toate statele sa fie membre cu drepturi egale. Raspunderea pentru mentinerea pacii a fost incredintata Consiliului de Securitate, dar cu consfintirea dreptului de veto al celor cinci membrii permanenti - SUA, URSS, Marea Britanie, Franta si China. In cele din urma, negocierile s-au finalizat cu nasterea ONU, la San Francisco, in perioada 25 aprilie - 25 iunie 1945. In ce masura a contribuit ONU la prevenirea conflictelor si la gestionarea crizele?

De la crearea sa, mandatul Natiunilor Unite a ramas, in esenta, neschimbat. Cu toate acestea, natura actiunilor de prevenire a conflictelor s-a schimbat, cu precadere dupa incheierea Razboiului Rece. Spre deosebire de situatia inregistrata in anul 1960, cand Secretarul General de atunci al Natiunilor Unite a apelat la sprijinul statelor membre in favoarea eforturilor diplomatiei preventive, in ultima vreme, statele membre au fost acelea care au apelat la Secretarul General pentru a sugera modalitati de consolidare a acestei activitati.

In general, se apreciaza ca Natiunile Unite au jucat un rol important in modelarea unei noi ordini mondiale, concentrata in primul rand asupra mentinerii pacii si garantarii respectarii dreptului international, care sa promoveze libertatile fundamentale si drepturile omului, destinata inlaturarii saraciei si a altor racile sociale. Climatul politic international, specific perioadei Razboiului Rece, a impiedecat in larga masura punerea in practica a obiectivelor sale esentiale.

Incheierea confruntarii ideologice a readus organizatia mondiala in prim - planul arenei internationale, oferindu-i prilejul sa-si dovedeasca eficienta si capacitatea operationala. Analizand realizarile si esecurile organizatiei mondiale si mai ales eforturile sale de adaptare rapida la dinamica geopoliticii din ultimii ani, se contureaza clar destinul istoric al Organizatiei Natiunilor Unite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.