Organizatia

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Cooperarea caracterizeaza viata umana inca din cele mai vechi timpuri. A coopera inseamna a constitui in mod constient un ansamblu uman in vederea realizarii unor scopuri bine determinate. Realizarea scopurilor se obtine prin interactiunea dintre membrii ansamblului social respectiv. Efortul oamenilor in munca reprezinta o trasatura universala a societatii omenesti in timp si spatiu. Nici o actiu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizatia

Cooperarea caracterizeaza viata umana inca din cele mai vechi timpuri. A coopera inseamna a constitui in mod constient un ansamblu uman in vederea realizarii unor scopuri bine determinate. Realizarea scopurilor se obtine prin interactiunea dintre membrii ansamblului social respectiv. Efortul oamenilor in munca reprezinta o trasatura universala a societatii omenesti in timp si spatiu. Nici o actiune sociala nu se poate realiza fara o forma de cooperar 454i85e e. Din acest punct de vedere putem sustine ca a scrie istoria omenirii este sinonim cu a scrie istoria cooperarii. Evolutia istorica a cooperarii a evidentiat un fapt fundamental: pe masura ce societatea a evoluat, procesul de cooperare a inregistrat o tendinta continua spre institutionalizare si formalizare.

Pretutindeni in viata sociala gasim sisteme de activitate, ansambluri concret organizate, in interiorul carora agentii actiunii (adica indivizi sau grupurile de indivizi) colaboreaza, depun o activitate socialmente vitala pentru realizarea unor anumitor scopuri.Aceste ansambluri voit constituite, denumite generic organizatii se deosebesc de grupurile sociale prin (dimensiunile) caracteristicile lor formalizate (oficiale) si puternic ierarhizate care asigura cooperarea si coordonarea indivizilor din compunerea lor.

Aparitia organizatiilor in societatea omeneasca semnifica faptul ca avem de-a face cu un model stabil de cooperare interumana, construit deliberat pe un sistem de norme si reguli care obliga indivizii sa desfasoare anumite conduite.Organizatiile isi desfasoara activitatea in temeiul acestor norme, principii, statute, prin intermediul lor reglementeaza relatiile dintre membrii lor si numai in acest mod pot realiza ordinea si stabilitatea sociala. O trasatura esentiala a societatii moderne o constituie proliferarea variatelor tipuri de organizatii si sporirea rolului lor in viata omului. Omul se naste, traieste, se formeaza si munceste in organizatii concrete.

Anitai Etzioni scria:"... noi ne nastem in organizatii, suntem educati in organizatii si cei mai multi dintre noi isi petrec viata muncind pentru organizatii. Intr-o mare parte a timpului ei liber, lumea se distreaza sau se roaga tot in organizatii. Cei mai multi mor in serviciul unei organizatii, iar cand soseste clipa inmormantarii, cea mai mare dintre organizatii - statul - trebuie sa isi dea oficial consimtamantul".

Societatea contemporana este "o societate organizationala, iar omul de astazi poate fi definit si ca un "om organizational".Definirea conceptul de organizatie de organizatie este dificila, intrucat un numar mare de economisti, sociologi, filozofi au analizat si explicat conceptul din perspective diferite.Talcott Parsons a definit organizatia ca fiind o unitate sociala creata intentionat pentru a urmari anumite teluri concrete.

Georges Lapassade scria ca organizatia este un ansamblu format din parti care coopereaza.Tadeusz Katarbinski considera ca organizatia insemna punerea partilor unui ansamblu in asemenea raporturi incat acestea sa coopereze eficient la succesul intregului.Peter M. Blau a spus ca o organizatie se constituie atunci cand sunt stabilite proceduri explicite pentru a coordona activitatile unui grup in interesul atingerii unor obiective specifice.

Eforturile colective ale oamenilor ajung sa fie organizate oficial (formal), fie pentru ca toti au interese comune, fie ca un grup furnizeaza stimuli celorlalti ca sa lucreze pentru interesul sau. Dean J. Champion a prezentat foarte plastic aceasta mare varietate a perspectivelor de abordare, apeland la o povestire a lui Tolstoi: "un sef indian a chemat cativa orbi si le-a cerut sa descrie un elefant. Fiecare orb a atins o parte a corpului elefantului (ex: cap, coada, picior, corp etc.) si ca urmare, fiecare a dat o alta interpretare a ceea ce inseamna un elefant pentru el."

Intr-un mod asemanator stau lucrurile in ceea ce priveste elaborarea unei definitii care sa surprinda trasaturile esentiale ale organizatiei acceptate de majoritatea abordarilor. Parcurgerea catorva definitii cu autoritate aflate in circulatie, am propus-o nu dintr-o intentionaliate eclectica, ci pentru a putea realiza o imagine din care sa extragem o formulare sintetica, care sa surprinda trasaturile definitorii ale conceptului de organizatie, cateva elemente constant prezente in majoritatea abordarilor.

Prin urmare definim conceptul de organizatie astfel: organizatia constituie un sistem deschis, coerent, dinamic, alcatuit dintr-un numar relativ mare de membri cu statute si roluri relativ distincte, constituit intentionat pentru a realiza eficient un scop definit, prin armonizarea resurselor umane si materiale, in conditiile existentei unui ansamblu de valori si norme si a unor modalitati de conducere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.