Organizarea teritoriului municipiului Sighetu-Marmatiei in contextul unei pozitii frontaliere

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Depresiunea Maramures cuprinde un relief incantator,variat ca morfologie si complex, ca alcatuire geologica. Geologia zonei studiate aproape ca se confunda cu cea a Depresiunii Maramures, dar exista evident o serie de mici diferentieri.Cuvertura sedimentara a zonei cristalino-mezozoice este formata din permian, triasic si jurasic, toate pe suprafete extrem de restranse (ca sinclinale prinse in cri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea teritoriului municipiului Sighetu-Marmatiei in contextul unei pozitii frontaliere

Depresiunea Maramures cuprinde un relief incantator,variat ca morfologie si complex, ca alcatuire geologica. Geologia zonei studiate aproape ca se confunda cu cea a Depresiunii Maramures, dar exista evident o serie de mici diferentieri.Cuvertura sedimentara a zonei cristalino-mezozoice este formata din permian, triasic si jurasic, toate pe suprafete extrem de restranse (ca sinclinale prinse in cristalin si petice de acoperire ale panzei cristalino-mezozoice) si cretacic, mult mai dezvoltat in nord. Cretacicul s-a depus dupa cutarile austrice, formand o cuvertura tabulara sau ocupand sinclinale largi. Se compune din: calcare grezoase, gresii calcaroase, marne si argile, gresii fine.

Zona maramures-panonica (care include Sighetu si imprejurimile sale) a functionat ca geosinclinal pana in helvetian, cand a avut loc inveriunea tectonica; dupa care peste stratele cutate au urmat cele transgresive din tortonian, sarmatian si panonian. Paleocen-eocenul ocupa bazinele mijlocii si inferioare ale Izei si Viseului si reprezinta un flis marno-grezos. Tortonianul este asezat discordant peste stratele cutate mai vechi ocupand latura sudica a Depresiunii Maramures de la Dragomiresti la Sighetu Marmatiei, fiind compus din tufuri, marne, marno-argile salifere, gresii gipsifere, masive de sare, calcare, marne, etc.

Din faza tortonianului (badenian) are loc o puternica fragmentare tectonica care conduce la eruptii vulcanice si formarea lantului eruptiv Oas-Gutai-Tibles care se continua pana in compartimentul nordic al Muntilor Persani (cel mai lung lant eruptiv din Europa) si implicit la aparitia platoului Tiganul. Eruptiile continua cu perioade de relativa liniste pana in post-pliocen ducand la aparitia unor formatiuni vulcanice destul de complexe,aglomerate vulcanice si eruptive (andezite,dacite,bazalte si riolite).

Despre zona depresionara se poate spune ca in urma acestei ultime faze, bazinul inferior si mijlociu al Tisei se manifesta ca si golf miopliocen,cand se depun diferite formatiuni sedimentare, marne, argile, nisipuri si sare. Cea din urma, corespunzand pliocenului superior, este cea a modelarii subaeriene. Aceasta este perioada cand se organizeaza cursurile si vaile principale de apa (Viseu,Iza) pentru ca in final sa primeasca aspectul din ziua de azi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.