Organizarea teritoriului

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.64

nivel: Facultate

Apele raului Arges sint populate cu numeroase specii de pesti: pastrav si lipan in zona de munte, iar in zona mai joasa de la Curtea de Arges - mreana, cleanul, zvarluga si scobarul.Se mai intalnesc broaste, broaste testoase si raci.Curtea de Arges este situata intr-o zona fara resurse minerale importante, activitatile economice fiind legate de paduri si livezi. Ape oligominerale se gases in padur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea teritoriului

Apele raului Arges sint populate cu numeroase specii de pesti: pastrav si lipan in zona de munte, iar in zona mai joasa de la Curtea de Arges - mreana, cleanul, zvarluga si scobarul.Se mai intalnesc broaste, broaste testoase si raci.Curtea de Arges este situata intr-o zona fara resurse minerale importante, activitatile economice fiind legate de paduri si livezi. Ape oligominerale se gases in padurea Busegii.
Exploatarea si prelucrarea lemnului, pomicultura sunt ocupatii cu traditie in regiune,valorificate azi industrial.

Denumirea actuala a localitatii isi are geneza in a doua jumatate a secolului al XV-lea, cand vechea asezare de la "Arges" (Argyas), resedinta domnilor Tarii Romanesti de peste un secol, a fost numita "Curtea de Arges" pentru a o deosebi de curtea domneasca mutata de Basarab I la Targoviste. In secolul al XIII-lea, Curtea de Arges a fost resedinta voievodului Seneslau. Fiul sau Basarab I a unit toate cnezatele si voievodatele dintre Carpati si Dunare formand Tara Romaneasca si a castigat la Posada independenta tanarului stat romanesc.

Nicolae Alexandru(1352-1364), fiul lui Basarab I, a consolidat pozitiile interne si internationale ale tarii, a infiintat la Arges prima mitropolie a tarii (1359) si a terminat constructia bisericii Sf. Nicolae domnesc, prima necropola a domnitorilor romani.
Vladislav I - Vlaicu Voda (1364-1377), inmormantat in biserica Sf. Nicolae domnesc a fost unul dintre primii domni munteni care au sprijinit intensificarea legaturilor comerciale cu orasele din Transilvania. Tot el a infiintat la Arges prima monetarie a tarii, a ridicat prima scoala locala pentru fii orasenilor si a lasat cel mai vechi document intern (noiembrie 1369).

Neagoe Basarab (1512-1521) a continuat politica de consolidare a statului feudal, domnia sa fiind caracterizata de istorici ca o epoca de stabilitate interna,de importanta creatie culturala si de curajoasa orientare in relatiile internationale.Regele Carol I a construit parcul Manastirii Argesului si Palatul Episcopal care adaposteste moastele Sfintei Mucenite Filofteia. Parcul din jurul Bisericii si Palatului,amenajat in stil frantuzesc, este unic datorita imaginii create de frunzisul copacilor, in parc negasindu-se alaturati doi arbori din aceeasi specie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.