Organizarea sociala si evolutia sistemelor politice

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.72

nivel: Facultate

Un aspect interesant la acest nivel il reprezinta sistemul de autoreglaj in fata unor conflicte de interese. Astfel, membrii care deviaza de la normele interne sunt constransi sa paraseasca grupul. Liderii sunt acceptati atat timp cat reusesc sa coordoneze miscarile grupului, incepand cu momentul in care resursele locale nu mai reusesc sa satisfaca necesitatea de subzistenta a acestuia. In momentu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea sociala si evolutia sistemelor politice

Un aspect interesant la acest nivel il reprezinta sistemul de autoreglaj in fata unor conflicte de interese. Astfel, membrii care deviaza de la normele interne sunt constransi sa paraseasca grupul. Liderii sunt acceptati atat timp cat reusesc sa coordoneze miscarile grupului, incepand cu momentul in care resursele locale nu mai reusesc sa satisfaca necesitatea de subzistenta a acestuia. In momentul in care se realizeaza stramutarea, seful grupului se va afla in fruntea coloanei, el este cel care alege locul in care se va stabili comunitatea. De asemenea, are dreptul de a-si alege primul locul in care isi va aprinde vatra.

In cadrul hoardei rolul de judecator nu-i revine sefului, ci adunarii tuturor membrilor grupului. Indivizii care nu reusesc sa tina pasul cu ceilalti se pot alatura unui alt grup, unde exclusiv in virtutea unor viitoare legaturi de rudenie, pot aspira la statutul social de sef.
Al doilea tip de forma de organizare politica cu autoritate descentralizata sau multicentrala este tribul. In cadrul acestuia, cete distincte sau alte unitati sociale sunt incluse in virtutea unor factori transtribali cum ar fi comunitatea teritoriala sau varsta. Ca si forma tipica de asigurare a subzistentei pentru trib se remarca practicarea agriculturii primitive si a pastoritului.

Ca atare rezulta un procent mai ridicat de energie pe cap de locuitor, ceea ce conduce la o cifra demografica mai mare. Sporul demografic genereaza implicit o mai mare densitate a populatiei, ceea ce presupune aparitia unui nou set de probleme care isi asteapta rezolvarea printr-un nou set de solutii. Fiecare trib este compus din unul sau mai multe unitati autonome care pot da nastere la aliante pentru indeplinirea unor scopuri diverse. La fel ca si in cazul hoardei, organizarea politica este formala si limitata din punct de vedere temporal. Liderul este acel individ care isi castiga pozitia datorita respectului fata de varsta a celorlalti precum si a integritatii morale ori fizice.

Sfaturile sale sunt urmate constant fara a avea pretentia de a controla diferite aspecte sau de a-si impine propriile viziuni. Deciziile majore in trib sunt luate prin consens, putand fi sesizata influenta mai mare a barbatiilor responsabili. Un rol major ii revine clanului perceput ca grupare de indivizi care isi socotesc descendenta de la un stamos comun. In interiorul clanului, batranilor sau liderilor le revine responsbilitatea de a reglementa disensiunile interne si in acelasi timp reprezenterea clanului in reletiile cu alte clanuri.

Batranii formeaza un consiliu a carui actiune are repercusiune asupra tribului, ori in afara acestuia. In functie de varsta exista sisteme care asigura buna functionare a formelor de organizare dincolo de grupul de descendenta. De exemplu, tineretul este initiat in probleme aferente unei varste, iar de multe ori initierea depaseste limitele impuse de raporturile de descendenta, ori limitele teritoriale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.