Organizarea sociala a geto-dacilor in epoca prestatala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Avem numeroase izvoare istorice latine si grecesti pe baza carora putem reconstitui modul de viata al GD si organizarea lor sociala. Astfel parintele istoriei Herodot ne descrie expeditia persilor condusi de Darius impotriva scitilor in anul 514i.hr. cand afirma ca getii sunt cei mai viteji si mai drepti dintre traci. Istoricii Arian si Strabon ne relateaza desfasurarea expeditiei militare intrepr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea sociala a geto-dacilor in epoca prestatala

Avem numeroase izvoare istorice latine si grecesti pe baza carora putem reconstitui modul de viata al GD si organizarea lor sociala. Astfel parintele istoriei Herodot ne descrie expeditia persilor condusi de Darius impotriva scitilor in anul 514i.hr. cand afirma ca getii sunt cei mai viteji si mai drepti dintre traci. Istoricii Arian si Strabon ne relateaza desfasurarea expeditiei militare intreprinse de Alexandru cel Mare la N de Dunare, in anul 335i.hr.

Istoricul Teodor din Sicilia ne transmite informatii pretioase cu privire la conflictul dintre Lisimac si Dromichetes(regele getilor), conflict ajuns la apogeu intre anii 300 si 292i.hr.
Istoricul Justinius ne relateaza despre luptele getilor condusi de regele Corores cu Bastarmi. Inscriptiile descoperite la Histria ne arata ca in sec III i.hr. cetatile grecesti din Dobrogea se aflau sub ascultarea regilor geti Zalmodegicos si Remaxos. Istoricul ?? ne descrie cresterea puterii dacilor in vremea regelui Rubobostes intr-o regiune din Transilvania numita Incrementa Dacorum per Rubobostes reg.

Din lucrarile acestor istorici pe care i-am mentionat putem concluziona ca geto-dacii formau o populatie sedentara care practica agricultura si mestesugurile de asemenea ca dispuneau de cetati sarmate puternice.
Conducerea societatii era exercitata intr-o forma nestatala. Puterea era exercitata de catre popor in sistemul democratiei militare. Afirmam de asemenea ca in secolul III i.hr. autoritatea regelui se consolideaza si apar elemente care anunta formarea statului.

In aceasta perioada prestatala nu avem norme de drept, ci avem norme de conduita care erau exprimate sub forma anumitor obiceiuri care nu erau impuse prin constrangere pentru ca nu exista statul. Aceste norme de conduita erau aplicate de buna voie exprimand interesele tuturor. Inscrierile istoricilor ne sunt aratate anumite obiceiuri la GD, astfel istoricul Herodot ne arata ca fii de familie aveau dreptul sa pretinda sefului de familie sa li se atribuie partea ce li se cuvine din bunurile familiei din care facea parte. Istoricul Drogus Pompelius ne arata ca cultul la GD era aspru pedepsit.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.