Organizarea sistemului politic al monarhiei constitutionale

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.67

nivel: Facultate

Actul dezvoltator sub raport institutional al Conventiei amintite, era blamabil pentru ca, desi emaAZnatie domneasca, pentru consacrarea lui avusese nevoie de aprobarea prealabila a Portii, fusese deci, in ultima instanta, o lege fundamentala care menajase suzeranitatea otomana. Constituanta din 1866 era deAZcisa sa rupa total cu asemenea precedente, excluzand orice amestec strain in definirea leg[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea sistemului politic al monarhiei constitutionale

Actul dezvoltator sub raport institutional al Conventiei amintite, era blamabil pentru ca, desi emaAZnatie domneasca, pentru consacrarea lui avusese nevoie de aprobarea prealabila a Portii, fusese deci, in ultima instanta, o lege fundamentala care menajase suzeranitatea otomana. Constituanta din 1866 era deAZcisa sa rupa total cu asemenea precedente, excluzand orice amestec strain in definirea legii fundamentale a Romaniei. Legiuitorii din 1866 afirmau necesitatea unei Constitutii prin care sa se asigure nu numai o baza pentru guvernare, ci si o larga deschidere catre viitor.

Ca atare, sub raportul conceptiei generale, Constitutia trebuia sa priveasca nu atat spre trecut, prin inserarea unei colectii de "bariere" impotriva unor forme ale acestuia, cat mai ales sa introduca un regim liberal si egalitar, garantandu-se natiunii libertaAZtile publice de care se bucurau popoarele cele mai evoluate ale Euro-' pei civilizate. Sub acest raport, o buna parte a legiuitorilor din 1866 sunt oameni politici formati si educati in spiritul ideilor Revolutiei Franceze, difuzate in societatea romaneasca in mai multe etape si prin diferite mijloace. Sursele doctrinei liberale si democrata de care erau animati apar nu numai in formularile constitutionale, ci si in argumentarea numeroas 838p1519i elor discutii asupra proiectului.

Experienta constitutionala a Frantei, mai ales modul in care fusesera transpuse unele principii "privind libertatile publice si drepturile omului, era evocata prioritar de deputati ca N. Ionescu, A. Pascal, G. Marzescu, I. Strat etc, cu scopul apararii unor asemenea idei regasite in legea fundamentala romaneasca. Nu se facea abstractie nici de experienta britanica, luata ca model, cu precadere, de N. Ionescu, care socotea pe englezi "magistrii nostri in regim constitutional" 7. Publicisti si oameni politici apartinand scolilor liberale din Europa occidentala, inclusiv din S.U.A., printre care Royer Collard, Benjamin Constant, Guizot, Tocqueville,

John Stuart Mill, Adams, Livingstone etc, preAZcum si teoreticieni ai antichitatii in domeniul politologiei, ca Socrate, Platon, Aristotel, Polibiu si Tacit erau readusi in atentia ConstituAZantei 8, atestand, pe de o parte, larga si profunda cultura politica a unora dintre deputati, iar pe de alta, preocuparea de a oferi legiuitorilor romani de la 1866 surse de inspiratie dintre cele mai redutabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.