Organizarea si prelucrarea arhivei contemporane

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Documentele, mai ales acelea care contin informatii stiintifice si tehnice constituie principala sursa de informare documentara.
Documentul este un act oficial sau particular prin care se adevereste (sau se preconizeaza) un fapt, se confera un drept sau se recunoaste o obligatie. Potrivit normelor internationale documentul este definit ca "un material pe care este inregistrata o informatie"[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea si prelucrarea arhivei contemporane

Documentele, mai ales acelea care contin informatii stiintifice si tehnice constituie principala sursa de informare documentara.
Documentul este un act oficial sau particular prin care se adevereste (sau se preconizeaza) un fapt, se confera un drept sau se recunoaste o obligatie. Potrivit normelor internationale documentul este definit ca "un material pe care este inregistrata o informatie" sau "o informatie inregistrata pe un segment". Prin urmare elementele unui document constau in: informatii, inregistrarea lor, suportul.

Notiunea de document, din punct de vedere arhivistic, are o acceptiune foarte larga. Astfel in Dictionarul Stiintelor Speciale ale Istoriei documentul este definit, in sens arhivistic, ca fiind orice sursa "pe suporti friabili, realizate cu ajutorul grafiei, fotografiei, inregistrarilor sonore, cinematografice sau a altor imagini, care prezinta interes pentru cunoasterea istorica[1].
Prin urmare documentul este un text scris sau tiparit, inscriptie sau orice alta marturie care serveste la cunoasterea unui fapt real, din prezent sau din trecut, redactata intr-o forma clara si avand unitate de unitate de continut si inteles de sine statator.

Legea Arhivelor din 1996 mentioneaza ca prin documentele care fac parte din Fondul National al Romaniei" se intelege: acte oficiale si particulare, diplomatice si consulare, memorii, manuscrise, proclamatii, afise, chemari, planuri, schite, harti, pelicule cinematografice si alte asemenea marturii precum si inregistrari foto, video, audio si informatia cu valoare istorica, realizate in tara sau de catre creatori romani in strainatate[2].
Arhivele ar fi, asadar, grupuri mari de documente de o mare diversitate atat sub aspectul informatiei cat si sub aspectul suportului pe care sunt realizate in arhive, fie ele arhive nationale, departamentale (judetene), istorice, curente, documentele se afla grupate in fonduri si colectii.

Fond arhivistic se considera "totalitatea documentelor create in decursul vremii de organele de stat, de alte organizatii sau de persoanele fizice care au indeplinit functii sau misiuni de raspundere in stat sau au avut un rol deosebit in viata politica, sociala, economica, stiintifica, culturala sau artistica a tarii, care constituie izvor de cunoastere a istoriei patriei, a dezvoltarii politice, economice, sociale si culturale a tarii[3]".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.