Organizarea si functionarea statului totalitar roman in timpul Constitutiei de la 1952

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.53

nivel: Liceu

Constitutia constituirii socialismului si a fauririi fericirii si bunastarii celor ce muncesc" [1],consacra rolul conducator al Partidului comunist in oranduirea sociala si de stat a Romaniei, reprezentata de regimul democratiei populare,care reflecta puterea oamenilor muncii. Conform articolului 86 din Constitutie,"Partidul Muncitoresc Roman este forta conducatoare atat a organizatiilor celor ce [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea si functionarea statului totalitar roman in timpul Constitutiei de la 1952

Constitutia constituirii socialismului si a fauririi fericirii si bunastarii celor ce muncesc" [1],consacra rolul conducator al Partidului comunist in oranduirea sociala si de stat a Romaniei, reprezentata de regimul democratiei populare,care reflecta puterea oamenilor muncii. Conform articolului 86 din Constitutie,"Partidul Muncitoresc Roman este forta conducatoare atat a organizatiilor celor ce muncesc , cat si a organelor si institutiilor de stat. In jurul lui se strang toate organizatiile celor ce muncesc din Republica Populara Romana".

Constitutia de la 27 septembrie 1952 este constitutia totalei aserviri a Republicii Populare Romane fata de Uniunea Sovietica.Actul constitutional incepe cu un capitol introductiv, in care se pune la baza existentei statului roman dependenta de Uniunea Sovietica. Astfel, in alineatul IV al acestui capitol se declara textual: "Alianta cu marea Uniune Sovietica. Sprijinul si ajutorul sau dezinteresat si fratesc asigura independenta , suveranitatea de stat dezvoltarea si inflorirea Republicii Populare Romane".

In alineatul VI se mentioneaza ca prietenia cu URSS constituie baza "politicii noastre externe". Continand 102 articole ,dispuse in 10 capitole (oranduirea sociala de stat,organele puterii si administratiei de stat, instantele de stat si procuratura, sistemul electoral, stema, drapelul si capitala statului, drepturile si datoriile fundamentale ale cetatenilor etc.), Constitutia de la 1952 reproducea aceleasi principii "democratice" si "revolutionare" existente si in cea din 1948:suveranitatea populara reala,unitatea puterii de stat si exercitarea acesteia prin organe reprezentative, centralismul democratic, planificarea nationala, legalitatea populara, activismul social si politic al cetatenilor.

[2] Pentru prima data, in istoria constitutionala a Romaniei erau vehiculate, prin constitutie, o serie de inexactitati si distorsiuni istorice evidente, Romania fiind declarata ca un stat care " s-a nascut si s-a intarit ca rezultat al eliberarii tarii de catre fortele armate ale Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste de sub jugul fascismului si de sub dominatia imperialista,ca rezultat al doborarii puterii mosierilor si capitalistilor de catre masele populare de la orase si sate"(art. 3) [3].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.