Organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.38

nivel: Gimnaziu

Īn Legea nr. 161/2003 privind unele masuri īn asigurarea transparentei īn exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si īn mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei (cunoscuta si sub denumirea de Legea anticoruptie, publicata īn Monitorul Oficial nr. 279 din 21 aprilie 2003), īn titlul II (intitulat Transparenta īn administrarea informatiilor si serviciilor publice prin m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor

Īn Legea nr. 161/2003 privind unele masuri īn asigurarea transparentei īn exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si īn mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei (cunoscuta si sub denumirea de Legea anticoruptie, publicata īn Monitorul Oficial nr. 279 din 21 aprilie 2003), īn titlul II (intitulat Transparenta īn administrarea informatiilor si serviciilor publice prin mijloace electronice) se arata īn mod expres ca printre principalele servicii ce vor fi furnizate prin intermediul mijloacelor electronice sunt acele servicii care privesc īnregistrarea unei asociatii sau fundatii, precum: cererea de rezervare a denumirii, consultarea Registrului national al persoanelor juridice fara scop patrimonial si efectuarea de plati prin intermediul mijloacelor electronice de plata.

3. Distinctii
Reglementarea actuala a ONG-urilor exclude - de principiu - orice aplicare asupra anumitor domenii: partide politice, sindicate si cultele religioase.

Partidele politice (reglementate de Legea nr. 14/2003 publicata īn Monitorul Oficial nr. 25 din 17 ianuarie 2003) sunt asociatii cu caracter politic ale cetatenilor romāni cu drept de vot, care participa īn mod liber la formarea si exercitarea vointei lor politice, īndeplinind o misiune publica garantata de Constitutie. Ele sunt persoane juridice de drept public.

Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale.

Pentru a nu se interfera cu domeniul social (reglementat de legea sindicatelor), sunt interzise constituirea de structuri ale partidelor politice dupa criteriul locului de munca, precum si desfasurarea de activitati politice la nivelul agentilor economici sau al institutiilor publice.

Desfasurarea de activitati politice la nivelul agentilor economici sau al institutiilor publice este permisa, cu acordul acestora, numai īn campania electorala, īn conditiile legii.

Īn cadrul organizatiilor teritoriale, partidele politice īsi pot organiza structuri care se vor ocupa de problemele specifice unei anumite categorii sociale sau profesionale.

Libera asociere īn ceea ce priveste aderarea la un partid este consfintita de lege:Nici o persoana nu poate fi constrānsa sa faca parte sau sa nu faca parte dintr-un partid politic.

Sindicatele (denumite organizatii sindicale) sunt constituite īn scopul apararii drepturilor prevazute īn legislatia nationala (īn primul rānd Legea nr. 54/2003 publicata īn Monitorul Oficial nr. 73 din 5 februarie 2003), īn pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romānia este parte, precum si īn contractele colective de munca si promovarii intereselor profesionale, economice, sociale, culturale si sportive ale membrilor acestora.

Organizatiile sindicale sunt independente fata de autoritatile publice, de partidele politice si de patronate.Persoanele īncadrate īn munca si functionarii publici au dreptul sa constituie organizatii sindicale si sa adere la acestea.

Persoanele care exercita potrivit legii o meserie sau o profesiune īn mod independent, membrii cooperatori, agricultorii, precum si persoanele īn curs de calificare au dreptul, fara nici o īngradire sau autorizare prealabila, sa adere la o organizatie sindicala.Nici o persoana nu poate fi constrānsa sa faca sau sa nu faca parte, sa se retraga sau nu dintr-o organizatie sindicala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.