Organizarea si functionarea Primariei municipiului Targu Mures

3x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.95

nivel: Gimnaziu

Bugetele locale sunt definite in legea nr. 10/1991 ca fiind " bugetele unitatilor administrativ -teritoriale care au personalitate juridica " adica reprezinta totalitatea resurselor financiare de care dispune administratia publica locala, fiind utilizat pentru rezolvarea problemelor comunitatilor respective. Bugetele locale sunt stabilite de fiecare consiliu local in condutii de autonomie locala. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea si functionarea Primariei municipiului Targu Mures

Bugetele locale sunt definite in legea nr. 10/1991 ca fiind " bugetele unitatilor administrativ -teritoriale care au personalitate juridica " adica reprezinta totalitatea resurselor financiare de care dispune administratia publica locala, fiind utilizat pentru rezolvarea problemelor comunitatilor respective. Bugetele locale sunt stabilite de fiecare consiliu local in condutii de autonomie locala. In literatura de specialitate , unul dintre conceptele importante este acela de parteneriat social ( atat interinstitutional , cat si cu cetatenii ca membri ai comunitatii)

"Parteneriatul social reprezinta o forma de dialog social si o relatie de colaborare intre mai multi actori sociali la realizarea unor actiuni , programe , politici sociale, la nivel national, regional sau local."
Parteneriatul social poate fi o optiune a comunitatii locale, dar poate fi si o masura promovata de la nivel central pentru dinamizarea activitatii locale si a participarii comunitare. Aceasta masura nu este insa intotdeauna eficienta, mai ales in conditiile in care vine in contradictie cu ostructura deja existenta si functionala a parteneriatului local.

In conditiile in care la nivel local s-au stabilit niste reguli respectate de actorii sociali implicati, reglementarile venite de la nivel national le pot schimba si, astfel, ineficientiza aceste raporturi de parteneriat care pana la momentul respectiv functionau fara nici o problema. Este vorba practic de o interventie asupra unor reguli functionale fara o cunoastere detaliata a conditiilor , ceea ce poate conduce la o lipsa de eficieta.

Intentia de parteneriat social este intens promovata in conditiile in care se urmareste o descentralizare a serviciilor si a activitatii administrative, delegarea unor responsabilitati de la nivel central la nivel local. Se urmareste astfel o mai mare participare a cetatenilor la viata comunitatii si la deciziile care afecteaza respectiva comunitate, dar si o resposabilitate a acestora . Astfel ei participa la luarea deciziilor si la implementarea acestora.

Totodata cetatenii au rolul de a furniza autoritatilor informatii cu privire la prioritatile existente la nivel local si pot avea un cuvat de spus in rezolvarea unor probleme care privesc comunitatea. Procesul de delegare a resposabilitatilor dinspre autoritatile centrale catre cele locale este cunoscut in literatura sub denumirea de descentralizare.

Descentralizarea este un fenomen intalnit la nivel mondial in ultimile doua decenii. Intreaga Europa a intrat intr-un proces de reforma incercandu-se gasirea de solutii noi la problemele cu care se confrunta societatea. In Europa Centrala si de Est procesul de descentralizare marcheaza o optiune a acestora in incercarea de reorganizare a statului, de trecere de la un sistem centralizat la o economie de piata. Desi acesta este in primul rand o decizie politica ea are consecinte in plan economic si social.

Optiunea pentru descentralizare nu poate fi catalogata ca fiind buna in sine deoarece este foarte important modul in care se construieste si de implementeaza programele care au ca tel realizarea acestui proces.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.