Organizarea si exploatarea departamentelor operationale

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.91

nivel: Facultate

Scopul organizarii il constituie repartizarea activitatilor si operatiunilor pe lucratori, asigurarea coordonarii lor si adoptarea de masuri concrete pentru realizarea obiectivelor fixate apriori. Sarcinile fiecaruia si procedurile de control trebuie fixate cu precizie.

Intr-un hotel mare activitatile specifice sunt indeplinite in cadrul unor servicii si departamente. Un serviciu e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea si exploatarea departamentelor operationale

Scopul organizarii il constituie repartizarea activitatilor si operatiunilor pe lucratori, asigurarea coordonarii lor si adoptarea de masuri concrete pentru realizarea obiectivelor fixate apriori. Sarcinile fiecaruia si procedurile de control trebuie fixate cu precizie.

Intr-un hotel mare activitatile specifice sunt indeplinite in cadrul unor servicii si departamente. Un serviciu este constituit dintr-un grup de lucratori, care efectueaza operatiuni omogene sau complementare, indeplinesc o functie coerenta in cadrul hotelului si actioneaza sub conducerea unui responsabil (sef de serviciu). Serviciile regrupate formeaza un departament, iar ansamblul departamentelor constituie hotelul insusi. In cadrul serviciilor se constituie compartimente, birouri, sectii, brigazi etc.

Un hotel mai mic poate fi structurat direct pe "servicii", iar acestea pe "compartimente", iar un hotel si mai mic este impartit numai in "compartimente".Serviciile front-office si etaj formeaza departamentul cazare. In masura in care integreaza si alte servicii - spalatorie, piscina, frizerie-coafura - , este vorba de un departament prestatii. Conducand cel mai important departament, directorul de cazare il inlocuieste in lipsa pe directorul general.

Activitatile specifice serviciului front-office se desfasoara la nivelul holului de primire (de intrare) - punctul central catre care converg toate serviciile dintr-un hotel.Postul cheie al compartimentului concierge este lucratorul concierge. El sta la dispozitia clientului in tot timpul cuprins intre momentul in care acestuia i-a fost atribuita o camera de catre receptie si momentul in care achita nota de plata la casierie.

Lucratorul concierge este prezent la front-desk (contoar, de la "comptoir", in nici un caz nu se spune tejghea). El este capabil sa ofere cele mai diverse informatii solicitate, inmaneaza si primeste cheia camerei, asigura rezervarea de bilete la spectacole, mijloace de transport, inchirierea de autoturisme sau orice alt serviciu exterior pe care clientul si-l doreste. Tot lui ii sunt adresate de catre client reclamatiile.

Este posibil ca si compartimentul concierge sa efectueze cheltuieli in contul clientului, in limita unei sume maxime fixate de directia hotelului (plata biletelor la teatru, taxi etc.). Pentru aceasta, compartimentul concierge va intocmi un bon de cheltuieli, cu semnatura clientului, in schimbul sau casieria eliberand suma solicitata. Simultan, casieria incarca fisa de cont a clientului cu suma respectiva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.