Organizarea si administrarea justitiei

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

In societatile contemporane, justitia este o functie fundamentala a staAZtului, iar administrarea ei reprezinta unul din atributele esentiale ale puterii suverane. Aceasta functie implica existenta unor servicii publice apte sa realizeze activitatea jurisdictionala si organizate pe baza unor principii proprii, functionale si autonome.

Doctrina nu este unanima in ceea ce priveste det[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea si administrarea justitiei

In societatile contemporane, justitia este o functie fundamentala a staAZtului, iar administrarea ei reprezinta unul din atributele esentiale ale puterii suverane. Aceasta functie implica existenta unor servicii publice apte sa realizeze activitatea jurisdictionala si organizate pe baza unor principii proprii, functionale si autonome.

Doctrina nu este unanima in ceea ce priveste determi-narea prinAZcipiilor de organizare a sistemului judiciar, unele stau la baza organiAZzarii sistemului judiciar democratic, altele vizeaza mai degraba functionarea acestuia, iar altele insasi democra-tismul si umanismul sistemului procesual, sau chiar fizionomia procesului civil (egalitatea in drepturi, gratuitatea justitiei etc.) decat organizarea judecatoreasca propriu-zisa.
Vom incerca in cele ce urmeaza sa oglindim acele principii care au tins sa cistige recunoasterea unanima.

Procedura judiciara se desfasoara in limba romana. Cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa se exprime in limba materna, in fata instantelor de judecata, in conditiile prezentei legi. In cazul in care una sau mai multe parti solicita sa se exprime in limba materna, instanta de judecata trebuie sa asigure, in mod gratuit, folosirea unui interpret sau traducator autorizat.

In situatia in care toate partile solicita sau sunt de acord sa se exprime in limba materna, instanta de judecata trebuie sa asi-gure exercitarea acestui drept, precum si buna administrare a justitiei, cu respectarea principiilor contradictorialitatii, oralitatii si publicitatii.

De retinut insa ca cererile si actele procedurale se intocmesc numai in limba romana.Sedintele de judecata sunt publice, in afara de cazurile prevazute de lege. Pronuntarea hotararilor se face in sedinta publica, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.Sedintele de judecata se inregistreaza prin mijloace tehnice video sau audio ori se consemneaza prin stenografiere. Inregistrarile sau stenogramele se transcriu de indata.

Grefierul sau specialistul in stenografie consemneaza toate afirmatiile, intrebarile si sustinerile celor prezenti, inclusiv ale presedintelui completului de judecata.
La cerere si contra unei taxe de timbru, partile pot primi o copie a transcrierii inregistrarilor, stenogramelor sau notelor grefierului.
Reguli comune desfasurarii activitatii instantelor
-Repartizarea cauzelor pe complete de judecata se face in mod aleatoriu, in sistem informatizat.
-Cauzele repartizate unui complet de judecata nu pot fi trecute altui complet decat in conditiile prevazute de lege.
-Cauzele date, potrivit legii, in competenta de prima instanta a judecatoriei, tribunalului si curtii de apel se judeca in complet format dintr-un judecator, cu exceptia cauzelor privind conflictele de munca si de asigurari sociale.

-Apelurile se judeca in complet format din 2 judecatori, iar recursurile, in complet format din 3 judecatori, cu exceptia cazurilor in care legea prevede altfel.
-In cazul completului format din 2 judecatori, daca acestia nu ajung la un acord asupra hotararii ce urmeaza a se pronunta, procesul se judeca din nou in complet de divergenta, in conditiile legii.

-Completul de divergenta se constituie prin includerea, in completul de judecata, a presedintelui sau a vicepresedintelui instantei, a presedintelui de sectie ori a judecatorului din planificarea de permanenta.
-Completul pentru solutionarea in prima instanta a cauzelor privind conflictele de munca si asigurari sociale se constituie din 2 judecatori si 2 asistenti judiciari. Asistentii judiciari participa la deliberari cu vot consultativ si semneaza hotararile pronuntate. Opinia acestora se consemneaza in hotarare, iar opinia separata se motiveaza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.