Organizarea productei la intreprindere - notiuni si principii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Principiul proportionalitatii subliniaza necesitatea unei anumite proAZportii in functie de productivitatea muncitorilor sau de randamentul utilaAZjului respectiv in vederea asigurarii continuitatii si ritmicitatii in orga-nizarea procesului de productie.
Nerespectarea acestui principiu, adica a proportiilor numerice neceAZsare dintre diferite grupe de muncitori sau sisteme de masini, duce [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea productei la intreprindere - notiuni si principii

Principiul proportionalitatii subliniaza necesitatea unei anumite proAZportii in functie de productivitatea muncitorilor sau de randamentul utilaAZjului respectiv in vederea asigurarii continuitatii si ritmicitatii in orga-nizarea procesului de productie.
Nerespectarea acestui principiu, adica a proportiilor numerice neceAZsare dintre diferite grupe de muncitori sau sisteme de masini, duce Ia apariAZtia locurilor inguste sau a excedentelor la nivelul verigilor de productie..

Noile tehnologii si modificarile care survin in organizarea productiei imAZplica aparitia unor schimbari in productivitatea grupelor de muncitori sau in randamentul grupelor de utilaje, ce impun adoptarea in mod operativ a unor masuri care sa refaca proportionalitatea necesara dintre acestea. CoeAZficientul proportionalitatii poate fi calculat ca raportul dintre productivitaAZtea minima si cea maxima. Marimea acestui coeficient trebuie sa tinda spre unitate.

Paralelismul in organizarea productiei Consta in executarea simultana a diferite parti ale unui produs sau ale produselor, precum si a diferite parti ale procesului de productie - faze, operatii, stadii. in conditiile unei or-ganizari superioare a productiei, desfasurarea in paralel a diferite faze sau operatii impune ca o conditie necesara existenta unei anumite sincronizari in executarea acestora in vederea obtinerii productiei finite la termenele fixate. Coeficientul ce caracterizeaza paralelismul se calculeaza conform relatiei:

Principiul liniei drepte - proiectarea desfasurarii procesului tehnoAZlogic, astfel incat sa se asigure cel mai scurt drum in trecerea diferitelor materii prime sau auxiliare de la o sectie la alta.
Aceasta presupune ca fluxul de materiale sa aiba un caracter continuu, sa fie cat mai scurt posibil, evitandu-se intoarcerile, directiile contrare sau intersectarile. Acest principiu este caracterizat de coeficientul liniei drepte, care se calculeaza ca raportul dintre marimea optima a drumului ce trebuie parcurs in vederea realizarii procesului tehnologic si marimea efectiva.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.