Organizarea procesului de inmultire

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Doar taurul efectueaza monta.Timpul optim de insamantare a vacilor adulte dupa fatare conditionat de: involutia uterina, niv productiv.
Involutia uterina Proces fiziologic (gestatia- in corpul uterin drept)
Limite adminse ale involutiei- 21-56 zile, urmarim femela sa intre in calduri dupa 3 sapt. Nivel productiv: la vacile adulte cu nr mare de fatari la care prod de L este mijlocie(1[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea procesului de inmultire

Doar taurul efectueaza monta.Timpul optim de insamantare a vacilor adulte dupa fatare conditionat de: involutia uterina, niv productiv.
Involutia uterina Proces fiziologic (gestatia- in corpul uterin drept)
Limite adminse ale involutiei- 21-56 zile, urmarim femela sa intre in calduri dupa 3 sapt. Nivel productiv: la vacile adulte cu nr mare de fatari la care prod de L este mijlocie(15l/zi) aceasta categ de femele se recomanda sa se monteze/insamanteze la aparitia primului ciclu de calduri.

Femelele cu prod mare de lapte (25/30 l/zi) se recomanda sa se monteze dupa 60 zile de la fatare. Vacile recordiste, prod de lapte f mare dupa 90 zile de la fatare.Pt primipare ca termen optim de insamantare pentru cele cu productii mici dupa 70 zile de la fatare, iar cele cu prod mari dupa 90 zile de la fatare.Indiferent insa de nr de fatari in cazul unei stari proaste de intretinere se recomanda sa se sara peste un cilcu de calduri.Depistarea de calduri

Se face pe baza semnelor clinice: scade prod de L , se modifica uneori si comp chimica a L-lui, scade pofta de mancare, sare pe alte vaci, la niv comisurii inf a vulvei se scurge un lichid cu aspect de sticla topita secretat de gl endocervicale sub act hormonilor estrogeni. Ovulatia se produce dupa 10-14 ore, dupa incetarea caldurilor .
GESTATIADureaza 275 zile, variatii in f de rasa, intalnim avorturi (embrionare, fetale).Favorizanti pentrua vorturile embrionare: calitatea cel sexuale- ovula batrana, spermatozoizii cu miscari slabe,calit hranei, furaje mucegaite, inghetate.

In primele 7 luni de gestatie produsul de conceptie realizeaza doar 23% din greutatea la fatare urmand ca in lunile 8 si 9 greut sa creasca de 4 ori.Tehnologia de exploatare vacilor gestante
Exploatarea nationala a vacilor gestante presupune acordarea si respectarea repausului mamar, hranirea si intretinerea corespunzatoare si se iau masuri organizatorice privind desfasurarea normala a fatarilor. Repausul mamr (intreruperea mulsului) in luna 8-9 (60 zile).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.