Organizarea procesuala si structurala a firmei

1x punct

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Liceu

Organizarea este nemijlocit subordonata atingerii obiectivelor previzionate, circumscrise firmei, constituind un mijloc esential pentru realizarea lor. In consecinta, continutul organizarii si modul sau de manifestare este conditionat de caracteristicile obiectivelor pe termen lung, mediu si scurt: ca urmare a procesului de previziune se stabileste un sistem de obiective, care se refera atat la an[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea procesuala si structurala a firmei

Organizarea este nemijlocit subordonata atingerii obiectivelor previzionate, circumscrise firmei, constituind un mijloc esential pentru realizarea lor. In consecinta, continutul organizarii si modul sau de manifestare este conditionat de caracteristicile obiectivelor pe termen lung, mediu si scurt: ca urmare a procesului de previziune se stabileste un sistem de obiective, care se refera atat la ansamblul activitatilor firmei, cat si la componentele sale. Obiectivele reprezinta caracterizari cantitative si calitative ale scopurilor urmarite de firma.Ele se pot imparti, in functie de sfera de cuprindere si de importanta, in mai multe categorii:
-obiective fundamentale - care exprima principalele scopuri urmarite de firma in ansamblul sau. Acestea se refera la perioade mai indelungate, au un caracter sintetic si integrator. De ex., firma "X" a planificat o cifra de afaceri anuala de Y lei.

-obiective derivate de gradul I - care se deduc nemijlocit din obiectivele fundamentale, a caror realizare implica o parte apreciabila din procesele de munca desfasurate in firma. De ex., asimilarea in fabricatie in anul urmator a 5 produse noi, care sa asigure o C.A. de Z lei si un profit de W lei.
-obiective derivate de gradul II - ce se deduc direct din obiectivele derivate de gradul I, caracterizate printr-o definire mai concreta si prin implicarea in realizarea lor a unor procese de munca restranse, de regula cu aceleasi caracteristici esentiale. De ex., asimilarea produsului "x" pana la data Z, prin care se asigura o productie de X lei si un profit de Y lei.

-obiective specifice - ce sintetizeaza mobilurile sau utilitatea unor lucrari sau actiuni care contribuie la realizarea obiectivelor derivate. De ex., stabilirea consumurilor de materii prime si materiale pentru produse noi in firma.
-obiective individuale - care concretizeaza obiectivele specifice la nivelul persoanelor. De ex., stabilirea consumurilor de materii prime si materiale pentru produsele noi de tip "x" de catre economistul "y".
In functie de continut, organizarea firmei imbraca 2 forme principale:

-organizarea procesuala - consta, in esenta, in stabilirea principalelor categorii de munca, a proceselor necesare realizarii ansamblului de obiective ale firmei. Rezultatul organizarii procesuale il reprezinta in principal functiunile, activitatile, atributiile si sarcinile.
-organizarea structurala - consta in gruparea functiunilor, activitatilor, atributiilor si sarcinilor in functie de anumite criterii si repartizarea acestora in subdiviziuni organizatorice, in scopul realizarii lor, pe grupuri si persoane, in vederea asigurarii unor conditii cat mai bune pentru indeplinirea si depasirea obiectivelor firmei. Rezultatul organizarii structurale il reprezinta structura organizatorica.

I. ORGANIZAREA PROCESUALA A FIRMEI
Componentele organizarii procesuale
FUNCTIUNEA - reprezinta ansamblul proceselor de munca omogene, asemanatoare sau complementare, care contribuie la realizarea aceluiasi sau acelorasi obiective derivate de gradul I; in cadrul firmelor moderne de dimensiuni mari si mijlocii exista 5 functiuni principale: cercetare - dezvoltare, comerciala, productie, financiar - contabila, personal.

La randul ei, fiecare functiune se divide in mai multe activitati. In esenta, prin ACTIVITATE se desemneaza ansamblul proceselor omogene sau inrudite care concura nemijlocit la realizarea acelorasi obiective derivate de gradul II. In cadrul activitatilor deosebim atributii. Prin ATRIBUTIE desemnam un proces de munca precis conturat, care se executa periodic si, uneori continuu, ce implica cunostinte specializate si concura la realizarea unui obiectiv specific.

O atributie se poate divide in mai multe sarcini. SARCINA reprezinta o componenta de baza a unui proces de munca complex sau un proces de munca simplu ce contribuie la realizarea unui obiectiv individual, care, de regula, se atribuie spre realizare unei singure persoane.
La randul lor, sarcinile se pot diviza in alte elemente mai simple, cum ar fi OPERATIA si MISCAREA.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.