Organizarea pietei maritime mondiale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Pentru a explica modul in care flota maritima reuseste sa transporte acest conglomerat de marfuri, vom introduce un concept ce ocupa o pozitie centrala in cadrul schemei de organizare economica a pietei maritime si anume functia de distributie a partizilor de marfa dupa marimea lor (PSDF - Parcel Size Distribution Function). Trebuie mentionat ca prin partida de marfa se intelege o incarcatura indi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea pietei maritime mondiale

Pentru a explica modul in care flota maritima reuseste sa transporte acest conglomerat de marfuri, vom introduce un concept ce ocupa o pozitie centrala in cadrul schemei de organizare economica a pietei maritime si anume functia de distributie a partizilor de marfa dupa marimea lor (PSDF - Parcel Size Distribution Function). Trebuie mentionat ca prin partida de marfa se intelege o incarcatura individuala destinata a fi transportata pe mare. Pentru o anumita categorie de marfa, PSDF ilustreaza modul in care respectivele bunuri sunt transportate din punctul de vedere al cantitatii incarcate pentru un singur voiaj.

In concluzie, pentru orice categorie de marfa transportata pe mare trebuie sa ne asteptam a gasi o distributie specifica a dimensiunilor partizilor de marfa determinata de o serie de factori, intre care se inscriu caracteristicile fizico-chimice ale acestora, tendintele de realizare a unor costuri cat mai scazute pe unitatea de marfa transportata, disponibilitatea navelor, caracteristicile si specificul infrastructurilor posturilor si balanta cerere-oferta caracteristica respectivului bun la momentul analizat.

Importanta indicatorului PSDF este aceea ca ajuta la raspunderea la o intrebare centrala, si anume: Ce nave se utilizeaza pentru transportul anumitor tipuri de marfuri ?, deoarece varietatea dimensiunilor partizilor de marfa necesita o varietate a operatiunilor de manipulare.
Cu toate ca putem aprecia inceputul transportului de marfuri in vrac situat in antichitate, mai ales in perioada de inflorire a Imperiului Roman, acesta s-a impus ca un segment important al comertului maritim mondial abia dupa cel de-al doilea razboi mondial.

In perioada de reconstructie si de expansiune rapida a tarilor din Europa de vest si Japonia s-a dezvoltat o flota de tancuri petroliere insotita de numeroase nave mai mici destinate a transporta mai multe produse finite sau semifinite furnizate de industria chimica. De asemenea, trebuie luata in considerare dezvoltarea cunoscuta de industria materialelor feroase si neferoase ce au indreptat privirile spre noi surse de materii prime aflate uneori la mare distanta.

Urmarea fireasca a acestui lucru a constituit-o aparitia a numeroase mineraliere capabile sa satisfaca cererea din ce in ce mai mare.
Ca un rezultat firesc, transportul marfurilor in vrac a cunoscut o extindere fara precedent si la ora actuala , tonajul aferent acestui sector fiind de peste A΅ din totalul flotei comerciale mondiale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.