Organizarea monetara

1x punct

categorie: Finante-banci

nota: 9.40

nivel: Facultate

Valoarea paritara presupune stabilirea cantitatii de metal etalon care sa reprezinte valoarea unei unitati monetare. De mentionat ca unele state chiar dupa ce aurulul a fost demonetizat au continuat sa-si defineasca moneda prin intermediul aurului.

Raportul paritar -; raportul dintre continutul metalic al monedei nationale si o alta moneda. Acest raport era necesar pentru a vedea ec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea monetara

Valoarea paritara presupune stabilirea cantitatii de metal etalon care sa reprezinte valoarea unei unitati monetare. De mentionat ca unele state chiar dupa ce aurulul a fost demonetizat au continuat sa-si defineasca moneda prin intermediul aurului.

Raportul paritar -; raportul dintre continutul metalic al monedei nationale si o alta moneda. Acest raport era necesar pentru a vedea echivalenta schimbului.

Cursul de schimb -; raportul dintre 2 monede stabilit de piata. Conceptul de curs de schimb era valabil atat in perioada in care circula aurul si se stabilea in raport paritar (care juca rolul de curs de schimb oficial), dar si in prezent.

Pentru a stabili cursul de schimb piata ia in considerare o serie de factori precum: balanta comerciala si de plati a statului (soldul ei), inflatia interna, diferentialul de dobanda, iar la intervale foarte scurte de timp (conjuncturale) asupra cursului de schimb pot sa actioneze si factori psihologici, sociali, etc.

1.2. Tipuri de sisteme monetare.
A. Sisteme monetare metaliste, se impart in 2 categorii: -monometaliste (Au, Ag) bimetaliste

B. Sisteme bazate pe puterea de cumparare
Primul sistem monetar organizat a avut la baza argintul ca etalon monetar. Acest sistem isi are originea in perioada de inceput a capitalismului sec. 17-18 si au fost in practica inainte de al II-lea razboi mondial.

Sistemele monetare bazate pe aur au inceput sa apara in sec. 19 pentru a incepe sa se generalizeze in a doua jumatate a sec.19.Sistemele bimetaliste bazate atat pe aur cat si pe argint au fost specifice tarilor europene si au fost utilizate in sec.19, iar sistemele bazate pe puterea de cumparare au aparut dupa al doilea razboi mondial.

Sistemul bimetalist presupune monetizarea atat a aurului cat si a argintului si au fost practicate in tarile: Franta, Belgia, Italia, Elvetia, Grecia, Romania, precum si in uniunea monetara germana (Prusia, Austria). Din punct de vedere istoric bimetalismul a parcurs 3 etape:

a)Bimetalismul integral (1800 - 1830) consta in faptul ca monedele din aur si argint aveau putere liberatorie deplina. Ele constituiau monede etalon. Intre monedele de aur si argint se stabilea un raport de 1:15,5; 1 gr. aur = 15,5 gr. argint
b) 1830 -; 1850 este perioada bimetalismului paralel.

Moneda etalon se batea din ambele metale. Monedele aveau putere liberatorie deplina numai ca nu se stabilea nici un raport oficial intre Au si Ag. Acest raport trebuia sa fie stabilit de catre piata. Explicatia statea in faptul ca productia de aur in cea perioada a cunoscut o crestere puternica, aspect care a determinat o depreciere a monedelor de aur si intarirea monedelor din Ag.

c)Bimetalismul partial (1850 - 1880) moneda etalon se confectiona atat din Au, cat si din Ag, numai ca moneda din aur avea putere liberatorie deplina, pe cand moneda de Ag avea o putere de liberare de datorii limitata. Cu moneda de Ag se faceau plati de mica valoare.

Explicatia: descoperirile unor zacaminte de Ag in America au dus la o crestere a productiei de Ag, aspect care a facut ca moneda de Au a carei valoare a crescut sa inceapa sa fie tezaurizata (scoasa din circulatie), iar cea din Ag a inceput sa se deprecieze, aproape intreaga circulatie monetara avand la baza Ag.

Sisteme bazate pe aur - acestea au parcurs din punct de vedere istoric urmatoarele etape:
-sistemul aur standard (Sold Specie Standard): a fost practicat pana la primul razboi mondial si ii era specific faptul ca moneda etalon era confectionata din aur.

Moneda divizionara fiind confectionata din Ag, bronz, etc. acestei perioade ii este specifica baterea libera a monedei, adica posesorii de aur se prezentau la monetarie si il preschimbau in monede de aur.

Ca urmare a faptului ca productia de aur a inceput sa scada pe cand comertul a cunoscut o dezvoltare puternica, moneda aflata in circulatie aparea ca o frana in dezvoltarea comertului, drept pentru care bancile au inceput sa emita moneda intr-o cantitate mai mare fata de stocul de aur. Acesta a fost motivul pentru care s-a trecut la un alt sistem bazat tot pe aur, dar care presupune lipsa monedei de aur din circulatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.