Organizarea manageriala

1x punct

categorie: Management

nota: 9.91

nivel: Facultate

Organizarea, cea de a doua etapa a procesului managerial, are ca scop gruparea oamenilor, ierarhizarea sarcinilor si activitatilor si stabilirea legaturilor organizatorice necesare in vederea dirijarii tuturor eforturilor intr-o singura directie si anume aceea de a atinge obiectivele pe care societatea comerciala si le-a fixat.

In actuala etapa de tranzitie la economia de piata, act[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea manageriala

Organizarea, cea de a doua etapa a procesului managerial, are ca scop gruparea oamenilor, ierarhizarea sarcinilor si activitatilor si stabilirea legaturilor organizatorice necesare in vederea dirijarii tuturor eforturilor intr-o singura directie si anume aceea de a atinge obiectivele pe care societatea comerciala si le-a fixat.

In actuala etapa de tranzitie la economia de piata, activitatea societatii comerciale este posibil sa se desfaAZsoare eficient numai pe fondul unei organizari rationale, bazata pe principii, metode si tehAZnici fundamentate stiintific. Pe aceasta cale se asigura rigurozitatea cadrului organizatoric, singura sursa generatoare de coerenta actionala, de disciplina si ordine functionala si se creeaza posibilitatea adaptarii societatii comerciale la schimbarile ce se produc in perAZmanenta in activitatea sa practica.

Organizarea, ca functie manageriala reprezinta ansamblul actiunilor intreprinse in vederea utilizarii cu maximum de eficienta a resurselor materiale, umane si financiare pe care le are la dispozitie societatea comerciala. Folosirea eficienta a acestor resurse necesita armonizarea lor, in care scop managerul este chemat sa asigure raporturi si proportii juste intre toate categoriale de resurse, sa utilizeze structuri judicioase de organizare si un sistem informatioAZnal rational.


Structurile organizatorice la care ne referim trebuie sa fie elastice, sa corespunda cat mai fidel nevoilor procesului de productie, sa fie suple, permitand adaptarea rapida si fara dificultati la schimAZbarile complexe generate de revolutia tehnico-stiintifica.McGregor, C. Barmiaird. H.A. Simon, E. Bakke, R. Likert si alti teoreticieni ai organizarii intreprinderilor acorda o atentie deosebita problemelor structurii organizatorice. Ei sustin ca pentru a fi eficienta, organizarea trebuie sa se bazeze pe structuri dinamice, adaptate continuu la obiectivele intreprinderii si la oamenii care le realizeaza. Atingerea acestei cerinte necesita din partea managerilor un efort continuu, bazat pe folosirea unor metode si tehnici de orgaAZnizare moderne.

In definirea organizarii ca functie manageriala exista puncte de vedere diferite, uneori contradictorii. H. Fayol [1] defineste organizarea in felul urmator: "a organiza intreprinderea inseamna a o aprovizioAZna cu tot ce-i necesar pentru functionarea ei: materii prime, utilaj, bani, personal". De aici rezulta ca Fayol trateaza organizarea in sensul practic al cuvantului.

Reprezentantii ciberneticii abordeaza organizarea ca un proces ce se desfasoara in afara procesului de conducere. Conducerea, scrie Trapeznikov, reprezinta "influentarea de corectie asupra obiecAZtului, legat de modificarea proceselor materiale si energetice ale acestuia" [2]. Dupa cum rezulta din citatul de mai sus, in conceptia ciberneticii atat sistemul condus cat si cel conducator se presupun ca finite, date cu o structura relativ stabila, mai mult sau mai putin rigida, pe scurt, aduse in starea de ordonare corespunzatoare programului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.