Organizarea locala - Dacia provincie rurala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Singurul oras construit de romani a fost "Ulpia Traiana", numit in epoca imparatului Traian, colonia "Augusta Dacica Sarmisegetusa". Acest oras a fost fondat prin colonizarea cetatenilor romani. A fost construit in apropierea capitalei lui Decebal avand un teritoriu de 32 hectare si o populatie de 32000loc. Acest oras a fost sediul administrativ al Daciei romane. Conducerea oraselor era autonoma, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea locala - Dacia provincie rurala

Singurul oras construit de romani a fost "Ulpia Traiana", numit in epoca imparatului Traian, colonia "Augusta Dacica Sarmisegetusa". Acest oras a fost fondat prin colonizarea cetatenilor romani. A fost construit in apropierea capitalei lui Decebal avand un teritoriu de 32 hectare si o populatie de 32000loc. Acest oras a fost sediul administrativ al Daciei romane. Conducerea oraselor era autonoma, asemanatoare cu a celorlalte orase din imperiu, avand ca model organizarea si conducerea Romei.

Conducerea oraselor era exercitata de catre un consiliu orasenesc numit "ordo de curionum". Numarul de curioni era stabilit prin act imperial si era intre 30 si 50. Curionul trebuia sa aibe minimum 25 de ani si o avere de minimum 100000 de sextezi. Acest consiliu orasenesc avea ca atributii coordonarea activitatii administrative si fiscale, atribuirea de terenuri, solutionarea problemelor edilitare, indeplinirea obligatiilor de cult, alegerea magistratilor si strangerea impozitelor. Magistratii erau numiti in colonii "dumbi jure din cundo", iar in municipii erau numiti "quatori jure di cundo".

Ca magistrati mai avem edilii, care asigurau aprovizionarea orasului, ordinea publica, si solutionau problemele edilitare. De asemenea mai existau questorii, care administrau bunurile si finantele orasului.
Satele erau organizate, fie dupa model roman, fie in forma traditionala a dacilor in obsti teritoriale. Un sat organizat dupa modelul roman era numit "pagus" sau "vicus". "Pagus" era satul situat pe teritoriul unui oras condus de un prefect, care era in acelas timp si decurion. "Vicus" era satul aflat in regiunile fara orase si avea un conducator propriu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.