Organizarea inspectiei speciale

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.57

nivel: Facultate

Pregatirea inspectiei speciale
1. Pregatirea speciala a inspectorului/ metodistului
a. Informeaza candidatul si directorul: informatie initiala (de contact): data propusa pentru inspectie, durata, specificul activitatilor si reperele de control, indicatiile referitoare la intocmirea dosarului/ portofoliului personal; informatie premergatoare inspectiei speciale (pentru definitivarea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea inspectiei speciale

Pregatirea inspectiei speciale
1. Pregatirea speciala a inspectorului/ metodistului
a. Informeaza candidatul si directorul: informatie initiala (de contact): data propusa pentru inspectie, durata, specificul activitatilor si reperele de control, indicatiile referitoare la intocmirea dosarului/ portofoliului personal; informatie premergatoare inspectiei speciale (pentru definitivarea detaliilor organizatorice finale).

b. Studiaza "dosarul" candidatului, remis cu cel putin doua saptamani inaintea inspectiei propriu-zise. Cunoasterea activitatii profesorului ce va fi inspectat constituie, in opinia noastra, primul moment esential al evaluarii (al doilea urmand a se consuma in scoala), permitand cristalizarea unei prime imagini si posibilitatea unor interventii de reglare/optimizare a planului de inspectie si a prestatiei ulterioare a candidatului.

Dosarul ("banca de date") va cuprinde:
• informatii transmise de catre director: caracterizarea profesorului (puncte forte si puncte slabe), resursele alocate pentru materiale didactice necesare disciplinei si pentru biblioteca, particularitati ale procesului de invatamant din scoala, copii dupa procesele-verbale de inspectie sau notele de constatare ce vizeaza activitatea candidatului;

• informatii transmise de profesorul inspectat:
• curriculum vitae/ autoevaluare : numele si prenumele; varsta; studiile; locuri de munca;vechime efectiva la catedra;structura catedrei in prezent (inclusiv ore suplimentare); notele obtinute la examenul de licenta/ definitivare/ gradul II; starea civila; starea de sanatate; daca face sau nu naveta, rezultatele individuale si rezultatele elevilor, obtinute de la inspectia speciala precedenta (sau, in cazul definitivatului, de la incadrare pana in prezent); calificative/ note acordate cu ocazia diverselor actiuni de control; calificativele anuale; daca a primit sau nu sanctiuni si pentru ce motive;daca indeplineste conditiile de inscriere la gradul solicitat.

Un loc special in acest portofoliu il ocupa rezultatele concrete individuale (in cadrul comisiilor metodice si in cercul pedagogic;preocupari pentru dotarea materiala ; sprijinirea bibliotecii; activitati educative scolare si extrascolare; abonamente; conspecte care sa ateste consultarea literaturii de specialitate din ultimii ani; articole, studii, comunicari, carti publicate; responsabilitati si functii pe care le-a indeplinit/ le indeplineste; cursuri de perfectionare absolvite s.a.) si rezultate obtinute de elevii pe care i-a pregatit: la examenul de capacitate (total elevi inscrisi si statistica notelor obtinute la limba romana in ultimii patru ani); la olimpiade (promovati la faza judeteana, mentiuni si premii); media la limba romana a fiecareia dintre clasele la care preda in prezent; succese notabile in activitatile scolare si extrascolare etc.

- planificarea anuala si semestriala;
- proiectele lectiilor / activitatilor pe care le va sustine;
- produse ale activitatii personale de perfectionare: referate, articole, carti, diplome, certificate, fise-conspect etc.
In mod obisnuit, in prezent, informatiile despre candidat sunt obtinute in ziua inspectiei.

Admitand - ceea ce este greu de crezut - ca inspectorul culege toate datele relevante, in mod cert nu va avea timp sa le probeze veridicitatea, sa le studieze si sa le selecteze satisfacator, ca fapte definitorii, in caracterizarea finala.

c. Realizeaza planul (scenariul) organizatoric al inspectiei:data (stabilita de comun acord cu profesorul inspectat); etapele si succesiunea evenimentelor; durata fiecarei secvente; participanti si colaboratori. (Definitivarea planului se face in ziua inspectiei, in urma discutiei cu candidatul si cu directorul scolii.)

d. Se documenteaza pentru fiecare lectie/ activitate ce va fi inspectata: stadiul parcurgerii programei, particularitatile fiecarei clase, continutul manualelor alternative cu care lucreaza profesorul, obiective, strategii didactice etc.

e. Pregateste (si, eventual, multiplica) instrumentele operative (de investigare, de obtinere a unui feed-back concludent, de consiliere): fisa tip de observatie a lectiei, chestionare (de interese, de sondare a atitudinii elevilor fata de evaluarea practicata de profesorul lor etc.), fise-test, scari de clasificare, probe de evaluare longitudinala, modelul de proces-verbal s.a.

2. Pregatirea generala a inspectorului/ metodistului : sa fie la curent cu noutatile stiintifice si metodice, sa asimileze perfect metodologia de inspectie, sa fie familiarizat cu terminologia si cu cerintele formale ale intocmirii procesului-verbal de inspectie, sa stie si sa respecte codul de comportare al inspectorului, sa cunoasca si sa foloseasca metode, procedee, tehnici de motivare si de consiliere a candidatului (si, in anumite imprejurari, a directorului ) etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.