Organizarea in spatiu a productiei intreprinderii

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Amplasarea unitatilor de productie pe teritoriul intreprinderii se stabileste in etapa de proiectare a acesteia. Solutiile adoptate in acest sens se evidentiaza in planul general de organizare a intreprinderii. De calitatea lor depinde atat realizarea in bune conditii a procesului de construire a obiectivului proiectat, cat si modul de desfasurare a procesului de productie si eficienta economica a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea in spatiu a productiei intreprinderii

Amplasarea unitatilor de productie pe teritoriul intreprinderii se stabileste in etapa de proiectare a acesteia. Solutiile adoptate in acest sens se evidentiaza in planul general de organizare a intreprinderii. De calitatea lor depinde atat realizarea in bune conditii a procesului de construire a obiectivului proiectat, cat si modul de desfasurare a procesului de productie si eficienta economica a activitatii intreprinderii, dupa punerea ei in functiune.

Pentru dispunerea rationala a diferitelor unitati de productie pe suprafata intreprinderii, se poate utiliza un tablou de relatii. In interiorul acestuia se inscriu cerintele de amplasare a unitatilor analizate, unele fata de altele: apropiere absolut necesara, apropiere importanta, amplasare fara importanta, indepartare importanta si indepartare absolut necesara.
Amplasarea locurilor de munca pe suprafetelor verigilor de productie se realizeaza in conformitate cu cerintele impuse de trei principii: tehnologic, pe produs (obiect) si mixt. Ea determina tot atatea sisteme de organizare in spatiu (spatiala) a productiei, corespunzatoare principiilor precizate anterior.

Sistemul de organizare in spatiu a productiei bazat pe amplasarea locurilor de munca conform principiului tehnologic presupune constituirea in cadrul verigii de productie a unor grupe de locuri de munca omogene sub raport tehnologic. La fiecare grupa de locuri de munca se executa una sau cateva operatii la mai multe feluri produse diferite din punct de vedere tehnologic (cu game si succesiuni ale operatiilor diferite) sau cu un grad relativ redus de asemanare tehnologica.Acest mod de amplasare a locurilor de munca se foloseste in productia individuala, de serie mica si mijlocie, permitand executarea unei nomenclaturi variate de produse.

Sistemul de organizare in spatiu a productiei corespunzator acestui principiu impune adoptarea, prin stadiile efectuate, a unor solutii eficiente cu privire la: formarea grupelor de locuri de munca, dimensionarea lor sub raportul numarului de locuri de munca si al suprafetelor ocupate, stabilirea succesiunii si modului de dispunere pe suprafata verigii a acestora, proiectarea configuratiei fluxurilor tehnologice si a modalitatilor concrete de realizare a acestora in conditiile amplasarii folosite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.