Organizarea flotei maritime mondiale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Orice modificare a inclinarii balantei cerere-oferta consemnata intr-un sector oarecare al pietei transporturilor maritime isi gaseste oglindirea imediata in nivelul ratei navlurilor. Odata cu aparitia unui deficit al capacitatii de transport acest navlu creste, modificare ce aduce dupa sine 2 efecte rapide: navele mai vechi, cu o pronuntata uzura tehnologica si morala sunt reintroduse pe piata,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea flotei maritime mondiale

Orice modificare a inclinarii balantei cerere-oferta consemnata intr-un sector oarecare al pietei transporturilor maritime isi gaseste oglindirea imediata in nivelul ratei navlurilor. Odata cu aparitia unui deficit al capacitatii de transport acest navlu creste, modificare ce aduce dupa sine 2 efecte rapide: navele mai vechi, cu o pronuntata uzura tehnologica si morala sunt reintroduse pe piata, conjunctura pietei permitandu-le sa devina profitabile.

Acest fenomen continua pana in momentul in care intreaga flota de nave operationale se afla pe mare;pentru a specula la maximum momentul favorabil, armatorii opereaza navele la parametrii cei mai inalti, reducand timpul necesar intretinerilor sau verificarilor de rutina cu mult sub perioada minima necesara. Ca rezultat, performantele de moment sunt foarte ridicate dar acestea se realizeaza pe seama unei uzuri pronuntate a navelor exploatate, iar efectele nu vor intarzia sa apara.

In cazul aparitiei unei supraoferte, nivelul navlului la care va fi angajat tonajul disponibil va consemna o rapida scadere. Navele in a caror exploatare se dovedeste lipsa unui profit sau chiar aparitia unor pierderi, se vor afla in imposibilitatea de a-si acoperi costurile de intretinere si operare, moment in care vor fi scoase din exploatare. De asemenea, performantele realizate de navele mentinute in functiune, vor consemna, privit prin prisma cantitatilor transportate, un vizibil declin, atat din motivul mentionat anterior cat si ca o consecinta a reducerii vitezei de operare in scopul economisirii de combustibil.

Deoarece navlurile sunt influentate doar intr-o mica masura de costurile materiale, este de asteptat ca indicatorul cererii, in cadrul comertului maritim, sa nu fie influentat semnificativ pentru perioade scurte de timp de nivelul ratei navlurilor.In punctul A cererea este scazuta iar rata navlurilor corespunde nivelului F1. O crestere vizibila a cererii pana in punctul B determina o variatie minora, insa pozitiva, a nivelului navlurilor deoarece, pentru a profita de situatia favorabila, foarte multi armatori reintroduc in exploatare nave dezafectate, la angajarea carora nu se pune problema unor navluri deosebite.

Este evidenta o oarecare stare de asteptare, de indecizie, stare ce se va transforma intr-una de actiune in momentul de certitudine corespunzator punctului C. Se poate observa cum continuitatea procesului de crestere a cererii, chiar daca panta ce-l caracterizeaza este mult mai lina decat cea consemnata intre A si B, determina o explozie a ratei navlurilor pana in punctul F3. Este de subliniat factorul continuitate, ideea de durata a unor tendinte, armatorii realizand in acest moment ca este piata lor si actioneaza in consecinta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.