Organizarea cunoasterii stiintifice a tarii

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.92

nivel: Facultate

Mai cu temei au fost lucrarile carora le putem da denumirea de "documentare consulara", scrisa adica de agenti ai puterilor straine, carora li se adauga si hartile cu informatii statistice, necesare conducatorilor de oaste care treceau prin teritoriile noastre sau le ocupau vremelnic; pentru ei necesar sa stie care erau capacitatile locale de cartiruire si de hranire.

Infatisarea p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea cunoasterii stiintifice a tarii

Mai cu temei au fost lucrarile carora le putem da denumirea de "documentare consulara", scrisa adica de agenti ai puterilor straine, carora li se adauga si hartile cu informatii statistice, necesare conducatorilor de oaste care treceau prin teritoriile noastre sau le ocupau vremelnic; pentru ei necesar sa stie care erau capacitatile locale de cartiruire si de hranire.

Infatisarea problemei documentarilor privind tarile noastre se schimba insa pe masura ce se pune problema organizarii administrativ-politice a tarii in stil "modern", adica putand asigura deplina si linistita patrundere a negustorilor occidentali capitalisti in pietele noastre nou create, apte sa cumpere si sa vanda marfuri in deplina siguranta.
O prima incercare de modernizare a statelor Moldovei si Munteniei a fost cea a "Regulamentelor Organice" prin care a fost introdusa "statistica" de tip modern sub forma "catagrafiilor periodice".

1) Documentatia statistica
Este vorba de cu totul alt gen de "statistica" decat cea de vechi tip Sansovino, adica nu de descrieri ale "Statelor" ci de operatii migaloase de inregistrare, numarare si masuratoare a diverselor fenomene sociale, demografice, economice, culturale - precum si de efectuarea unor calcule permitand intelegerea comparativa a starilor sociale din diverse regiuni, fie provincii interne ale unei tari, fie chiar de la o tara la alta.

a) Catagrafiile Regulamentelor Organice.
Cea dintai stire despre organizarea unor asemenea moduri de documentare o avem in legatura cu organizarea la noi a Regulamentelor Organice, de fapt prima incercare de modernizare a Principatelor. Se stie astfel ca aceste Regulamente prevedeau organizarea unor sectii de statistica pe langa Departamentul treburilor dinlauntru, cu sarcina sa execute periodic "catagrafiile" necesare mai ales din punct de vedere fiscal si pentru reglementarea drepturilor de stramutare a taranilor dintr-un sat in altul, ingaduite doar la cinci ani o data, cu prilejul efectuarii "catagrafiilor".

Aceste catagrafii erau inscrieri in cataloage stabilite nominal, sat de sat si gospodarie de gospodarie, a tuturor celor care puteau fi exploatati fiscal prin dajdii si bir. Stabilite periodic, ele formeaza un izvor de informatii extrem de lamuritor din multiple puncte de vedere, nu numai demografic ci si economic. Textele acestor categorii nu au fost insa publicate si parte din ele s-au si pierdut, ramanandu-ne din intamplare doar cat a putut copia din ele Ion Donat, care le-a si supus unor prelucrari statistice, cartografiind rezultatele obtinute, operatie care fusese de fapt inceputa de Anton Golopentia fara sa poata fi dusa la bun capat.

De la Ion Donat ne-au ramas insa lucruri care se continua azi, o parte din ele fiind chiar ajunse la stadiul in care pot fi tiparite, cum e de pilda cu Catagrafia din 1833 privitoare la intreaga Oltenie si la un judet din Muntenia. Avem deci deschis in fata noastra un vast camp de lucru, care necesita colaborarea unor colective de specialisti istorici, statisticieni, lingvisti si geografi, care asteapta a fi continuata, cu certitudinea ca gratie muncii lor vom avea despre tarile noastre informatii cu mult mai verosimile decat aprecierile facute grosso modo de unii si de altii, mai mult sau mai putin chemati a face asemenea lucrari, acestia neputandu-ne da decat "ordinea de marime" a unor fenomene sociale, nicidecum o statistica a lor stabilita pe baza de numarare, masurare si calculare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.