Organizarea contabilitatii drepturilor salariale la SC Aqua SRL

5x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 9.68

nivel: Facultate

Conform legii, fiecare unitate patrimoniala trebuie sa-si organizeze contabilitatea. Numarul si complexitatea lucrarilor contabile depind de marimea unitatii patrimoniale si de domeniul in care isi desfasoara activitatea. Lucrarile contabile sunt efectuate in cadrul unor compartimente specializate numite servicii sau birouri de contabilitate.

Din punct de vedere al momentului, locu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea contabilitatii drepturilor salariale la SC Aqua SRL

Conform legii, fiecare unitate patrimoniala trebuie sa-si organizeze contabilitatea. Numarul si complexitatea lucrarilor contabile depind de marimea unitatii patrimoniale si de domeniul in care isi desfasoara activitatea. Lucrarile contabile sunt efectuate in cadrul unor compartimente specializate numite servicii sau birouri de contabilitate.

Din punct de vedere al momentului, locului si modului de realizare, contabilitatea este de doua feluri:
a. Contabilitatea curenta inregistreaza zilnic operatiile economice, pe baza documentelor justificative privind existenta si miscarea elementelor patrimoniale. Contabilitatea curenta se poate realiza in trei variante:
-toate lucrarile contabilitatii se efectueaza intr-un singur loc, mai precis intr-un compartiment central de contabilitate al unitatii patrimoniale. Aceasta varianta permite coordonarea si controlul, insa data fiind distanta fata de locul producerii fenomenelor economice, da posibilitatea transmiterii unor informatii eronate;

- descentralizat - lucrarile contabile sunt efectuate la nivelul subunitatilor din structura de productie si anume sectii, sectoare, ateliere. Aceasta varianta este operativa in sensul inregistrarii exacte in contabilitate a operatiilor economice in cel mai scurt timp de la producerea lor, dar prezinta
dificultati in privinta coordonarii si controlului;
- mixt - unele lucrari de contabilitate curenta se executa la nivelul subunitatilor (sectii sau ateliere),
iar alte lucrari contabile sunt efectuate de un compartiment specializat de contabilitate, la nivel central.

b. Contabilitatea periodica se refera la lucrari contabile efectuate la incheierea exercitiului financiar, moment in care se intocmesc lucrari de sinteza, centralizatoare, cum sunt bilantul contabil, situatia patrimoniului, contul de profit si pierdere. Lucrarile de sinteza se intocmesc la anumite termene, pe baza datelor din contabilitatea curenta care sunt prelucrate conform instructiunilor elaborate de Ministerul Finantelor.

Lucrarile contabile periodice (de sinteza) satisfac nevoile de informare ale agentului economic sau institutiei publice si reprezinta totodata raportari catre Directiile Judetene ale Finantelor Publice sau conducerea departamentelor si ministerelor. Pe baza lucrarilor contabile periodice, sunt efectuate analize complexe si se elaboreaza decizii importante atat la nivel microeconomic cat si la nivel macroeconomic.

Din punct de vedere al nivelului organismelor pentru care se infiinteaza, contabilitatea poate fi de trei feluri:
i. Contabilitatea intreprinderii (firmei) se organizeaza la nivelul intreprinderilor care produc bunuri, executa lucrari, presteaza servicii. Contabilitatea firmei (intreprinderii) este organizata in Romania in dublu circuit, si anume:
-contabilitatea financiara are un caracter unitar pentru toti agentii economici, se organizeaza pe baza unor norme elaborate de Ministerul Finantelor. Contabilitatea financiara are drept obiect urmarirea, controlul si prezentarea fidela a patrimoniului, in ansamblu si pe structura, a situatiei financiare si rezultatului exercitiului, prin intermediul documentelor de sinteza, in scopul furnizarii informatiilor necesare elaborarii deciziilor economice.

Contabilitatea financiara furnizeaza informatii atat pentru managerii unitatii patrimoniale cat si pentru asociati, actionari, furnizori, clienti, banci, bugetul statului, salariati;
- contabilitatea interna de gestiune are ca scop gestiunea interna a unitatii, calcularea costurilor de productie, stabilirea rentabilitatii pe produse, lucrari, servicii, intocmirea bugetelor pe feluri de activitati, furnizarea de informatii necesare in procesul decizional.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.