Organizarea administrativa a teritoriului si autoritatile administratiei publice

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.77

nivel: Facultate

Presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat [2]. Accesul la functia de Presedinte al Romaniei apartine, in principiu, fiecarui cetatean roman, care indeplineste conditiile prevazute de Constitutie si de Legea nr. 69/1992 privind alegerea Presedintelui Romaniei [3]: a) sa aiba drept de vot ; b) sa aiba cetatenia romana si domiciliul in tara; sa nu intr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea administrativa a teritoriului si autoritatile administratiei publice

Presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat [2]. Accesul la functia de Presedinte al Romaniei apartine, in principiu, fiecarui cetatean roman, care indeplineste conditiile prevazute de Constitutie si de Legea nr. 69/1992 privind alegerea Presedintelui Romaniei [3]: a) sa aiba drept de vot ; b) sa aiba cetatenia romana si domiciliul in tara; sa nu intre in categoria persoanelor care nu pot face parte dintr-un partid politic; c) sa fi implinit, pana in ziua alegerilor, inclusiv, varsta de cel putin 35 de ani; d) sa nu fi indeplinit, anterior, doua mandate in functia de Presedinte al Romaniei.

Functia de Presedinte al Romaniei este incompatibila cu : orice alta functie publica, indiferent care ar fi domeniul in care s-ar exercita aceasta si natura functiei; calitatea de membru al vreunui partid politic ; orice functie privata. In urma scrutinului, este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale (Legea nr. 69/1992 privind alegerea Presedintelui Romaniei). In cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit aceasta majoritate, se organizeaza al doilea tur de scrutin, intre primii doi candidati stabiliti in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi.

Rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei este validat de Curtea Constitutionala. Candidatul a carui alegere a fost validata depune juramantul in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, convocate in sedinta comuna. Mandatul Presedintelui Romaniei este de 5 ani si se exercita de la data depunerii juramantului, pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales. Mandatul Presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, numai in caz de razboi sau de catastrofa. Nici o persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Romaniei decat pentru cel mult doua mandate. Acestea pot fi si succesive. Vacanta functiei de Presedinte al Romaniei intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces.

3.2. Atributiile Presedintelui Romaniei
Presedintele indeplineste o serie de functii specifice: a) Functia de reprezentare presupune ca, in calitate de sef al Statului, Presedintele sa fie primul reprezentant al statului roman atat pe plan intern, cat si pe cel extern ; b) Presedintele Romaniei este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii, de unde si cerinta ca acesta sa fie "comandantul fortelor armate" si "presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii" ; c) functia de mediere : Presedintele este solicitat sa realizeze un "arbitraj" intre "puterile statului" sau intre "stat si societate".

Presedintele Romaniei are o serie de importante atributii in raport cu Parlamentul, Guvernul, alte autoritati ale administratiei publice centrale autonome, in raport cu puterea judecatoreasca si Curtea Constitutionala, in politica externa precum si in situatii exceptionale : Presedintele Romaniei poate adresa mesaje Parlamentului referitoare la principalele probleme politice ale tarii, convoaca Parlamentul rezultat din alegeri, in termen de maxim 20 de zile de la data desfasurarii alegerilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.