Organizarea activitatilor de management al riscului

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Politica de management al riscului devine credibila si aplicabila numai in momentul in care managementul de varf autorizeaza si sprijina transpunerea ei in practica. Acest lucru, desi pare evident, este trecut cu vederea in multe organizatii, cu consecinte serioase pe termen lung. Este evident ca, fara suportul managerilor superiori, programul de management al riscului va esua in cele din urma, de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organizarea activitatilor de management al riscului

Politica de management al riscului devine credibila si aplicabila numai in momentul in care managementul de varf autorizeaza si sprijina transpunerea ei in practica. Acest lucru, desi pare evident, este trecut cu vederea in multe organizatii, cu consecinte serioase pe termen lung. Este evident ca, fara suportul managerilor superiori, programul de management al riscului va esua in cele din urma, deoarece este putin probabil ca responsabilii din organizatie sa-l ia in serios.

Operationalizarea politicilor de management al riscurilor se realizeaza prin intermediul manualelor. Spre deosebire de declaratiile de politica, manualele de management al riscului au o intindere mult mai mare, explicand pe larg procedurile, metodele si activitatile care ii permit organizatiei sa duca la indeplinire obiectivele. De asemenea, ele sunt un instrument de comunicare si de "promovare" a managementului riscurilor in interiorul organizatiei.

Manualele destinate managerilor de linie, de la nivelele operative, sunt foarte detaliate, cuprinzand informatii si instructiuni cu privire la riscurile specifice departamentului carora le sunt adresate, in timp ce manualele destinate managerilor superiori sunt mai sumare, continand informatii generale, cu caracter orientativ, despre procedurile de tratare a riscurilor.In cele ce urmeaza este prezentata o posibila structura a unui manual de management al riscului (adaptata dupa Williams, Smith si Young, 1995).

Henri Fayol, unul dintre primii teoreticieni ai managementului, definea in anul 1949 cele sase functii de baza ale organizatiei; printre acestea se afla si ceea ce el numea "activitatile de securitate". Iata cum defineste Fayol aceste activitati:"Obiectul acestora este de a proteja proprietatea si persoanele de furt, incendii sau inundatii, de toate turbulentele sociale sau naturale care pot pune in pericol progresul sau chiar viata intreprinderii. Ele sunt ochii veghetori ai stapanului: cainele de paza in cazul unei afaceri cu un singur proprietar, politia sau armata in cazul Statului."

La fel ca si in cazul altor departamente din organizatie, marimea departamentului de management al riscurilor depinde in oarecare masura de dimensiunea organizatiei (exprimata de regula cu ajutorul cifrei de afaceri a acesteia). Anchetele periodice realizate in Statele Unite si Canada de catre firma de consultanta Tillinghast - Towers Perrin, in colaborare cu Risk and Insurance Management Society (RIMS), au relevat faptul ca dimensiunea standard a unui asemenea departament este de 4-5 persoane (cazul a 50-60% din organizatii). Este vorba, in general, de trei sau patru profesionisti plus o secretara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.