Organismul uman - aparatul urinar

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

Formarea urinei si evacuarea ei este un procedeu care implica un aparat special ce include doi rinichi si caile evacuatoare ale urinei: calicele, bazinele, uretrele si vezica urinara. Rinichii au forma unor boabe de fasole si sunt localizati de o parte si de alta a coloanei lombare.Fiecare rinichi este inconjurat de un strat celulo-adipos si este invelit de o capsula fibroasa inextensibila. Rinic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organismul uman - aparatul urinar

Formarea urinei si evacuarea ei este un procedeu care implica un aparat special ce include doi rinichi si caile evacuatoare ale urinei: calicele, bazinele, uretrele si vezica urinara. Rinichii au forma unor boabe de fasole si sunt localizati de o parte si de alta a coloanei lombare.Fiecare rinichi este inconjurat de un strat celulo-adipos si este invelit de o capsula fibroasa inextensibila. Rinichii au o margine externa convexa si una interna concava, precum si doi poli: superior si inferior. Pe partea concava se afla hilul renal alcatuit din artera si vena renala, limfaticele, nervii si jonctiunea uretro-bazinetala.

Rinichiul drept este situat ceva mai jos decat cel stang. Loja renala este limitata in sus de diafragm, in spate de ultimile doua coaste, dedesubtul lor de muschii si aponevrozele lombare, iar in fata de viscerele abdominale. In partea de jos loja renala este deschisa. Localizarea rinichilor explica de ce durerile au loc in regiunea lombara, abdominala sau pelviana.

Unitatea anatomica si fiziologica a rinichiului este nefronul alcatuit din polul vascular si polul urinar. Numarul nefronilor este de aproximativ doua milioane. Glomerulul - primul element al nefronului este alcatuit dintr-un ghem de capilare care rezulta din ramificatiile unei arteriole aferente, provenita din artera renala. Capilarele se reunesc, apoi formeaza o arteriola eferenta, care se capilarizeaza din nou in jurul primei portiuni a tubului urinifer.

Arteriola eferenta se prezinta sub forma unui canal lung de 50 mm cu urmatoarele segmente: capsula Bowman, tubul contort distal si tubii colectori. Capsula Bowman are forma unei cupe care inconjoara glomerulul si este alcatuita din doua foite. Impreuna cu glomerulul pe care il contine, capsula Bowman poarta numele de corpusculul Malpighi.

Din tubii contorti distali, prin canalele colectoare si canalele comune care se deschid in papilele renale, trece urina formata in calice, si de aici in bazinet. Legatura bazinetelor cu vezica urinara - organ dotat cu o musculatura puternica - se efectueaza prin cele doua uretre. Traectul abdomino-pelvian al uretrelor explica posibilitatea compresiei acestora de catre fibroame, chisturi ovariene sau cancere recto-sigmoidiene. Uretra - canalul exterior al vezicii la femei are un traect foarte scurt in comparatie cu traectul barbatilor, care este lung si traverseaza prostata. Iata de ce cancerul de prostata provoaca dureri in intregul arbore urinar.

Rinichii formeaza in primul rand urina, prin care se elimina toxinele din organism. Formarea urinei se datoreaza unui mecanism complex de filtrare la nivelul de absorbtie si de secretie la nivelul tubilor. Prin filtrarea glomerulara se formeaza urina primitiva, care are compozitia plasmei, dar fara proteine, lipide si elemente figurate. Contine apa, glucoza, uree, acid uric si toti electrolitii sangelui. La nivelul tubilor, care absorb cea mai mare parte a filtratului glomerular se formeaza urina definitiva. La acest nivel se face o selectie: tubii reabsorb in totalitate, sau o mare parte din substantele utile si in cantitate mica substantele toxice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.