Organigrama

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Caracteristicile organigramei unei societatii:
1) Individualizarea functiilor organigramei la nivelul conducerii. Orice societate comerciala are un colectiv de conducere care prin continutul activitatii din colectiv determina denumirea functiei de conducere.

Ex: Director Economic - reprezinta functiunea financiar contabila a carei continut centralizeaza toate cheltuielile si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organigrama

Caracteristicile organigramei unei societatii:
1) Individualizarea functiilor organigramei la nivelul conducerii. Orice societate comerciala are un colectiv de conducere care prin continutul activitatii din colectiv determina denumirea functiei de conducere.

Ex: Director Economic - reprezinta functiunea financiar contabila a carei continut centralizeaza toate cheltuielile si veniturile societatii comerciale.Director Comercial - reprezinta functiunea comerciala din societate cu un continut bine definit privind aprovizionarea cu materii si materiale necesare societatii precum si daca este cazul cu desfacerea produselor fabricate.

Director de Resurse Umane - reprezinta functia umana a carei continut consta in gestiunea muncii tuturor salariatilor societatii precum si evolutia cantitativa si calitativa a fortei de munca in societate.
Director Tehnic - reprezinta functia cu caracter tehnico productiv si va coordona compartimentele de productie, de pregatire a fabricatiei, de cercetare, de proiectare si de control tehnic de calitate.Director de Marketing - este o functie de conducere evoluata ( testarea si lansarea produselor pe piata, incheire de contracte si urmarirea acestora in desfasurare).

Indiferent de numarul functiilor de conducere si de continutul lor, functiunea umana prin directorul de resurse umane este foarte importanta deoarece prin continutul ei se va asigura forta de munca necesara fiecarui compartiment din societate cuprins in organigrama acesteia.

Pentru ca organigrama are o forma grafica cu niveluri ierarhice corespunzatoare cu numarul de compartimente functionale aferente fiecarui nivel ierarhic, cu numarul functiilor de conducere pentru fiecare compartiment si cu numarul de salariati subordonati fiecarei functii de conducere toata organigrama se va reflecta in statul de functiuni al societatii. (a nu se confunda cu statul de plata).

Organigrama General Piramidala - este cea mai complexa ea cuprinzand toate functiile de conducere a unei societati a carei continut conform statutului constitutiv este complex, cu cifra mare de afacere in special cu domeniu productiv producator de venituri.Organigrama Grebla - conform denumirii are un singur nivel ierarhic, un conducator (director unic).

Organigrama de la stanga la dreapta - se caracterizeaza prin existenta unui conducator care coordoneaza pe activitati distincte anumite compartimente si fiecare conducator este reprezentat grafic pe verticala.Organigrama de tip Evantai - conform denumirii la fiecare functie de conducere se regasesc cel mult 2 compartimente.Organigrama Circulara - in forma de cerc situeaza in centru colectivul de conducere pe segmente de cerc si fiecarui segment ii va corespunde alte segmente ale cercului ce reprezinta denumirea compartimentelor.

Conform denumirii diagrama de relatii va scoate in evidenta relatia compartimentului analizat cu celelalte compartimente din organizatie functie de informatiile ce le acorda acestor compartimente si de informatiile ce le primeste de la aceste compartimente. Ex. Diagrama de relatii a compartimentului resurse umane se prezinta astfel:

Diagrama de relatii cuprinde informatiile ce pleaca in exteriorul societatii, primind informatii de la institutiile din exteriorul societatii ca:
-Ministerul de Interne
-Casa Nationala de Pensii
-Casele Teritoriale de Pensii
-Agentia Municipala pentru Ocuparea Locurilor de Munca
-Agentiile Locale pentru Ocuparea Locurilor de Munca
-Centrele Militare Teritoriale etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.