Organe anexe ale globului ocular

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.91

nivel: Facultate

Caile lacrimale sunt reprezentate printr-un sistem de conducte care au rolul de a transporta lacrimile din fundul de sac conjunctival in meatul inferior al foselor nazale. In componenta acestui sistem intra punctele lacrimale, canaliculele lacrimale, sacul lacrimal si canalul lacrimo-nazal. Punctele lacrimale, cite unul de fiecare pleoapa, sunt niste orificii situate pe marginea pleoapei, catre un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Organe anexe ale globului ocular

Caile lacrimale sunt reprezentate printr-un sistem de conducte care au rolul de a transporta lacrimile din fundul de sac conjunctival in meatul inferior al foselor nazale. In componenta acestui sistem intra punctele lacrimale, canaliculele lacrimale, sacul lacrimal si canalul lacrimo-nazal. Punctele lacrimale, cite unul de fiecare pleoapa, sunt niste orificii situate pe marginea pleoapei, catre unghiul intern.

Ele se continua cu canaliculele lacrimale situate in grosimea pleoapei si care se deschid in sacul lacrimal, unde se vor de forma ovalara, cu structura membranoasa, situat in partea anterioara si interna a orbitei intr-o loja osteofibrroasa. Sacul lacrimal se continua cu canalul nazo-lacrimal, un conduct care face legatura dintre sacul lacrimal si fosele nazale. El se deschide in meatul nazal inferior. Din punct de vedere structural, caile lacrimale se continua cu conjunctivita, iar la nivelul meatului naza inferior, cu mucoasa nazala.

Rolul fiziologic al aparatului lacrimal consta in secretia si transportul lacrimilor. Lacrimile sunt formate dintr-un lichid clar, fluid, care contine 99% apa, 0,1% albumina si 0,9 % saruri minerale, in special clorura de sodiu. Ele sunt secretate in permanenta de catre glanda lacrimla, de unde pleaca prin canalele excretoare ale glandei in fundul de sac conjunctival superior. De aici sunt raspindite, prin miscarea de clipire pe toata suprafata globului ocular unde formeaza un strat foarte fin care acopera corneea si conjunctiva, mentinindu-le in permanenta umede.

Lacrimile se aduna in unghiul intern al fantei palpebrale, in asa numitul "lac lacrimal", de unde sunt absorbite de punctele lacrimale, trecind in canaliculele lacrimale, de aici in canalul nazolacrimal si, in final, in cavitatea nazala. Lacrimile protejeaza globul ocular prin trei mecanisme: umezirea permanenta a corneei si a conjuctivei, indepartarea particuleleor de marimi mici pa-trunse in cavitatea conjunctivala si prezenta in lacrimi a unei substante bactericide numite lizozim.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.