Orfeu, Pitagora si noua eshatologie

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.62

nivel: Facultate

Toate acestea ar fi de ajuns ca sa-l situeze pe cantaretul legendar "inainte de Homer", asa cum ne spunea traditia si cum repeta propaganda orfica. Putin conteaza daca aceasta mitologie arhaizanta a fost, in parte, produsul unei revendicari suscitate poate de anumite resentimente. (E posibil, intr-adevar, sa discernem in spatele mitologiei dorinta de a-l proiecta pe Orfeu in vremile miraculoase al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orfeu, Pitagora si noua eshatologie

Toate acestea ar fi de ajuns ca sa-l situeze pe cantaretul legendar "inainte de Homer", asa cum ne spunea traditia si cum repeta propaganda orfica. Putin conteaza daca aceasta mitologie arhaizanta a fost, in parte, produsul unei revendicari suscitate poate de anumite resentimente. (E posibil, intr-adevar, sa discernem in spatele mitologiei dorinta de a-l proiecta pe Orfeu in vremile miraculoase ale "originilor" si de a-J proclama, prin urmare, "stramosul lui Homer", mai vechi si mai venerabil, asadar, decat reprezentantul, simbolul insusi al religiei oficiale.)

Important este faptul ca s-au ales cu grija elementele cele mai arhaice la care puteau avea acces grecii in secolul al VT-lea7. Insistenta cu care erau evocate locul sederii sale, cariera si moartea sa tragica in Traci a8 corespund cu structura "primordiala" a personajului. E, de asemenea, semnificativ ca printre rareie coborari in Infern, atestate in traditia greceasca, a lui Orfeu a devenit cea mai populara9. Catabasa este legata de rituri initiatice. Or, cantaretul era foarte cunoscut ca "intemeietor de initieri" si de "mistere". Dupa Euripide, el "a aratat facliile misterelor de nerostit" (Rhesos, 943).

Autorul lucrarii impotriva lui Aristogiton A (ss 11) afirma ca Orfeu "ne-a aratat cele mai sfinte initieri", referindu-se, probabil, la Misterele din Eleusis.in fine, raporturile sale cu Dionysos si Apoilon confirma reputatia sa de "intemeietor de mistere", caci e vorba de singurii zei greci al caror cult implica initieri si "extaz" (bineinteles, extazuri de tipuri diferite, ba chiar antagonice), inca din Antichitate, aceste raporturi au dat nastere la controverse. Cand Dionysos o scoate din Infern pe mama lui, SemeJe, Diodor (IV, 25,4) remarca analogia cu coborarea iui Orfeu in cautarea lui Euridice.

Sfasierea acestuia din urma de catre menade poate fi de asemenea interpretata ca un ritual dionysiac,.v/?ara^mav-ul zeului intrupat intr-un anima] (cf. ss 124). Dar Orfeu este vestit mai ales ca un fidel, prin excelenta, al lui Apoilon. Dupa o legenda, el era chiar fiui zeului si al nimfei Calliope. El isi datoreaza moartea devotiunii sale pentru Apoilon. Instrumentul muzical al iui Orfeu era lira apolloniana10. in sfarsit, ca "intemeietor de initieri", Orfeu acorda o mare importanta purificarilor, si katharsis-ul era o tehnica specific apolloniana1'.

Sunt de retinut mai multe trasaturi: i) desi numele si anumite aluzii din mit sunt atestate abia din secolul ai Vl-lea, Orfeu este un personaj religios de tip arhaic. Se poate usor imagina ca el "a trait inainte de Homer", intelegand aceasta expresie fie cronologic, fie geografic (adica intr-o regiune "barbara", inca neatinsa de valorile spirituale specific homerice). 2) "Originea" si preistoria sa ne scapa, dar Orfeu nu apartine, fara indoiala, traditiei homerice, nici mostenirii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.