Ordinea

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.64

nivel: Facultate

Ganditorul român P.P.Negulescu spune in lucrarea “Problema cosmologica” ca aceasta problema este, asa cum o arata si numel, problema existentei in general , a existentei in totalitatea ei.

Pitagora , caruia Nietzsche ii spune “batranul filosof grec”, a dat existentei in general numele de Kosmos, denumire care s-a pastrat pana astazi. O precizare: latinii n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ordinea

Ganditorul român P.P.Negulescu spune in lucrarea “Problema cosmologica” ca aceasta problema este, asa cum o arata si numel, problema existentei in general , a existentei in totalitatea ei.

Pitagora , caruia Nietzsche ii spune “batranul filosof grec”, a dat existentei in general numele de Kosmos, denumire care s-a pastrat pana astazi. O precizare: latinii numesc totalitatea lucrurilor cunoscute si necunoscute univers, dar acest termen e mai mult cantitativ, lipsit de acea nuanta estetica pe care o aflam in termenul . ”Universul” intereseaza mai mult pe astronomi, “Kosmosul” pe filosofi. “Kosmos” inseamna ca intregul, totul, nu este doar o multiplicitate, ci un sistem ordonat, o unitate armonioasa.

Una dintre primele probleme care i-a framantat pe ganditorii antici a fost aceea a explicatiei acestei unitati a lumii. Daca e adevarat ca toate lucrurile si fenomenele din natura formeaza nu tot unitar – in ciuda deosebirilor dintre ele si in ciuda faptului ca sunt situate foarte diferit in spatiu si timp – atunci intrebarea care se pune este de unde provine si cum se explica aceasta unitate. Aceasta este problema filosofica a raportului dintre unitate sau, cum o numeau anticii, problema raportului dintre Unu si Multiplu.

Heisenberg vorbeste intr-un fragment din “Fizica si filosofie” despre dezvoltarea filosofiei grecesti pana la acea etapa aratand ca, inca de la inceput, ea “a fost calauzita” anume de aceasta tensiune dintre Unu si Multiplu.

Primii filosofi greci faceau o raportare imediata a lumii la simturi incat lumea era perceputa intr-o forma senzoriala. Simturile aduc constiintei, mai intai, diversitatea fenomenelor si lucrurilor: acestea se deosebesc dupa culoare, sunet, miros, densitatea etc. Insa pentru ca omul sa poata intelege lumea e nevoie de un criteriu de ordonare a diversului sensibil pentru a putea recunoaste lucrurile care sunt la fel sau pe cele ce sunt diferite.

Dar a introduce ordinea inseamna “un anumit fel de unitate”: de aici credinta ca exista un principiu fundamental care aduna lucrurile tinandu-le laolalta. Tot de aici se naste si o dificultate, aceea de a deduce din acest principiu, indifferent cum il numim, multiplicitatea, diversitatea lucrurilor.

Asadar, incercarea de a rezolva problema raportului dintre unitate si diversitate, deci a gasi unitatea lucrurilor, care – credeau grecii – trebuie sa existe in spatele multilicitatii lor, a creat o tema filosofica clasica: tema principiului. Urmarind aceasta tema, majoritatea ganditorilor antici cautau sa descopere principiul fundamental apt sa explice unitatea lumii.

Ideii principiu i s-au dat in antichitate mai multe intelesuri diferite, nu intotdeauna clar delimitate intre ele. Dintre acestea insa 2 sunt esentiale: principiu ca substrat comun tuturor lucrurilor si fenomenelor si principiu ca origine comuna a acestora. Cu alte cuvinte, principiul fundamental cautat de filosofi urma sa explice ce anume este comun lucrurilor celor mai diferite si, de asemenea, de unde provin toate aceste lucruri si fenomene diferite.

Pentru o lunga perioada de timp, preocuparea de a intelege originea lumii si a ordinii ei a fost totuna cu cautarea unei divinitati care ar fi creat universul.

Originea filosofiei europene se leaga insa de aparitia unei scoli de gandire care incepe sa vada originea si explicatia tuturor lucrurilor nu in actiunea unei dicinitati, ci in actiunea unui factor natural. Initialul acestui fel de a gandi a fost filosoful grec Thales din Milet.
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.