Orb sarac - caracterizare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Orb sarac - caracterizare
„Orb sarac” face parte din volumul „Hanu Ancuței” de Mihail Sadoveanu și este o povestire în ramă, iar întâmplările evocate se petrecuseră demult, tot pe aceste meleaguri, pe vremea celeilalte Ancuțe. Timpul narativ se situează într-un plan al trecutului, spațiul narativ evocă un topos al povestirii, iar relatarea îmbracă form[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orb sarac - caracterizare

Referat despre Orb sarac - caracterizare
„Orb sarac” face parte din volumul „Hanu Ancuței” de Mihail Sadoveanu și este o povestire în ramă, iar întâmplările evocate se petrecuseră demult, tot pe aceste meleaguri, pe vremea celeilalte Ancuțe. Timpul narativ se situează într-un plan al trecutului, spațiul narativ evocă un topos al povestirii, iar relatarea îmbracă forma evocării.

Personajul principal al povestirii este orbul sărac, care totodată este și narator. El are o identitate socială și familială de om singur, sărac, orb și cerșetor, dar este însoțit de lița Salomia, o prietenă mai veche a sa, alături de care se ducea la târgul Ieșolir:”de când am purces din Rădăuți, se ține de mine ca umbra, ca să-l duc și să-l lepăd la târgu Ieșilor”.

Orbul apare la începutul operei ca un ins oarecare, trezindu-le mila celor de la han:”bătrânul e orb, mi-am zis eu privindu-l”. Treptat, el trezește interesul celorlalți, aceștia fiind curioși și admirându-l pe bătrân:” vra sș zică, nemernicule și orbule, nu știi numai să bei și să mănânci, știi să și cânți”. În final, Ancuța îl recunoaște și îl îmbrățișează, adresându-i-se pe nume:”Poate dumneata, uncheșule, vei fi fiind unul Constandin, despre care am auzit pe maica mea spunând că s-ar fi rătăcit prin lume”. Astfel, dintr-un anonim, orbil capătă o identitate, devenind Constandin.

Portretul fizic al orbului este făcut de autor:”Orbul era și el îmbrăcat ca muntenii, cu pălărioara neagră și strai alb, iar cojocelul îl ținea numai pe umeri”. Diminutivele „pălărioară” și „cojocel” induc duioșie și milă, dându-i bătrânului o înfățișare modestă și umilă.

De asemenea, orbul se autocaracterizează ca fiind iubitor de cântec:” am să-ți cânt un cântec din acest cimpoi ș-am să-ți cânt viers”, pasionat de a asculta, dar mai ales de a spune povestiri:” Foarte-mi place să ascult istorisiri. Și să spun și eu câte știu din trecute vremi”, vesel și deschis:”Mie-mi plac tovărășiile vesele”.

O altă caracteristică rezultă din ceea ce cred celelalte personaje, orbul fiind pentru ei cunoscător a multe:” Acest are, după câte văd, destulă înțelepciune”.

Portretul fizic, autocaracterizarea și caracterizarea făcută de celelalte personaje alcătuiesc caracterizarea directă a orbului.

Caracterizarea indirectă este realizată prin faptele, gesturile, atitudinile orbului, prin relațiile cu alte personaje prin limbajul pe care îl folosește și prin mediul în care trăiește.

Călătoria pe care o face de-a lungul vieții sale denotă gustul aventurii pe care îl are bătrânul. El este dornic de a cunoaște lumea.

Călătoria are valoare inițiatică, prin ea bătrânul este inițiat în tainele noilor locuri pe care le cunoaște. Mai întâi, orbul pleacă din satul natal din cauza orbirii, alăturându-se câtorva ciobani care iernau pe lângă Prut. Apoi, plecând de la baci, a intrat în breasla creșetorilor de la Kiev, alături de tovarășul lui de drum, Iesofei. După ce Iesofei moare într-o bătălie, orbul fuge din Kiev si ajunge până la turci. Făcându-i-se dor de casă, se întoarce în țara natală, acest lucru denotând patriotismul bătrânului.

Orbul este conștient de statutul său de rapsod, de mesager al trecutului, începându-și mereu micul recital cu „Miorița” :”Și acei baci vechi din pustie m-au învățat lângă foc acest cântec; dar m-au legat cu blăstăm să nu-l uit niciodată și, de câte ori oi suna din cimpoi, să-l zic mai întăi și mai întăi”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.