Oratoria si retorica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Gimnaziu

Prima forma inregistrata provine din asa-numitele traditii povestite de rapsozi, datorita lor Homer a putut sa ne transmita Odisea. Aceasta forma a fost repede depasita datorita sistemului educational dezvoltat in Grecia. Scoala avea o educatie pedagogica primordiala avand o forma euristica si morala , specifica. Sistemul politic democratic a aratat care este forta sau puterea limbajului. Atunci c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Oratoria si retorica

Prima forma inregistrata provine din asa-numitele traditii povestite de rapsozi, datorita lor Homer a putut sa ne transmita Odisea. Aceasta forma a fost repede depasita datorita sistemului educational dezvoltat in Grecia. Scoala avea o educatie pedagogica primordiala avand o forma euristica si morala , specifica. Sistemul politic democratic a aratat care este forta sau puterea limbajului. Atunci ca si acum, ultima ratiune a interpretarii unui text sta in mintea si-n instrumentul de scris al unor judecatori din Grecia Antica-logografi-au dezvoltat o tehnica manipulativa prin care disputele de natura juridica sa poata fi rezolvate si fara prezenta unor inscrisuri.

Primii doi autori sunt doi sicilieni ajunsi in Grecia: Corox si Tisias. Dupa ei sofistii au dus traditia disputelor orale in scoli, folosind-o ca baza a educatieie si fiind preocupati de terminologia sa.
Retorica exista atunci cand se vorbeste cu scopul de-a persada un public in trei circumstante: intr-un context politic, legal sau cu prilejul unor ceremonii funerale. Isocrate profesor a lui Socrate si-a lui Aristotel , este considerat fondatorul scolii de comunicare si arta a discursului. Altii au considerat imperios pt. Operele lor sa foloseasca in plus cat mai multe ornamente stilistice , prin care sa creeze cotexte potrivite pentru asi convinge cititorul.

Stilul- o componenta a persuasiunii ca obiectiv , implica un fel particular de-a gandii si are o aplicabilitate limitata.
Aceste figuri fac apel la personalitatea celui caruia ii sunt adresate, o forma diferita de logica. Primul tratat de retorica sec IV iHr.,la el au contribuit Corox,Tisias si Aristofan, au enuntat reguliile elaborarii unui discurs cu aplicabilitate pentru curtiile de judecata.
In afara de acestea au mai identificat si elementul kairos-timp, e important timpul in care un argument este introdus in dicurs.
A devenii un bun comun , mai ales in lumea ateniana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.