Orasul nu doarme-sociologie

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Pentru a rezolva cele doua probleme majore mostenite domeniul sociologiei trebuie sa-si recapete importanta in dezvoltarea urbana integrata.Trebuie sa reapara ideea de sentiment in dezvoltarea urbana,unui om nu ii este de ajuns sa aiba un venit ridicat si imprejurimi estetice,sa traiasca intr-un spatiu estetic.

Este necesara nu doar satisfacerea nevoilor fizice ale individului ci si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orasul nu doarme-sociologie

Pentru a rezolva cele doua probleme majore mostenite domeniul sociologiei trebuie sa-si recapete importanta in dezvoltarea urbana integrata.Trebuie sa reapara ideea de sentiment in dezvoltarea urbana,unui om nu ii este de ajuns sa aiba un venit ridicat si imprejurimi estetice,sa traiasca intr-un spatiu estetic.

Este necesara nu doar satisfacerea nevoilor fizice ale individului ci si cele spirituale.Astfel apare ideea de “igiena mentala”-Francoise Choay care se refera la faptul ca un copil care traieste in “slums” un mediu urban inadecvat insalubru etc. poate sa se simta bine.Acel copil ar avea indoieli in parasirea casei lui pentru un domiciliu nou curat .De ce? Care e logica acestor indoieli? Copilul chiar daca traia intr-o zona insalubra saraca s-a atasat la acesta a inceput sa-si insuseasca mediul in care traieste fiindu-i astfel satisfacute in cea mai mare parte nevoile spirituale.

Remarcam succesul unui spatiu public sau privat in momentul in care utilizatorii incep sa si-l insuseasca.De exemplu exista scari de blocuri decorate cu flori,perdele la intrare ,diferite covorase etc. aceste elemente de decor fie ele de “prost gust” sau de calitate ridicata imbunatatind imaginea spatiului reprezinta insusirea spatiului de catre utilizatori.Locuitori doresc sa il personalizeze sa il faca sa raspunda cat mai multor asteptari .

Defectul major al functionalismului ca si curent era lipsa calitatii de insusire a spatiului-“omul tip” ca reper de proiectare iar a curentului culturalist era lipsa diversitatii-segregare functionala.

Diversitatea si calitatea de insusire de catre utilizatori sunt doua caracteristici esentiale pentru un spatiu urban de succes care trebuiesc reluate in considerare pentru orice directie de dezvoltare urbana.Sunt deasemenea caracteristicile care trebuie sa apara ca raspuns sau ca obiectiv de indeplinit in cazurile de revitalizare urbana.

In perioada postbelica prin constructia de cladiri multe cladiri la preturi scazute sa incercat satisfacerea nevoilor principale ale individului.S-a mizat pe cantitate in loc de calitate o solutie corecta pe moment dar in timp nevoile principale ale indivizilor fiind satisfacute au aparut noi nevoi mai delicate mai complexe.

Orasul trebuie sa raspunda nevoilor pe care le manifesta locuitorii lui.In momentul in care individul reuseste sa-si satisfaca o nevoie apare una noua sau chiar mai multe.Astfel complexitatea nevoilor unui individ creste bazandu-se pe caracter,cultura etc.

Pentru a raspunde diferitelor nevoi orasul are nevoie de realtii cu teritoriul din ce in ce mai puternice dar ajungem si la momentul in care acesta e nevoit sa treaca de la nivelul de teritoriu, regiune la nivelul mondial.Astfel apar schimburi,colaborari,relatii intre orase care se afla la distante de mii de km.Orasul ajungand sa-si exercite influenta dincolo de limitele sale fizice.

Perioada in care traim se caracterizeaza printr-un singur cuvant:”Globalizare”.Aceste termen aparut in urma revolutiei industriala si a circulatiei cat mai rapide a informatiei dar si in urma necesitatii a satisfacerii unor nevoi din ce in ce mai delicate,specifice.

O problema majora a globalizarii se considera a fi pierderea specificului a culturii aparitia mutatiilor culturale.Se presupune ca prin posibilitatiile ridicate de deplasare ,schimb de energie si influenta trendurilor apar o gama de oameni tip /reprezentativi.Acest teorie poate fi negata foarte usor deoarece momentan un trend major este acela de individualism fiecare om vrea sa fie special deosebit de restul astfel nu poate reaparea ideea de om tip.

Orasul este compus dintr-o multime de indivizi fiecare din acestia avand nevoi speciale de o complexitate diferita din punct de vedere a statutului social.Astfel clasa sociala cea mai joasa are nevoi materiale in primul rand, plasate la baza priamidei nevoilor.Acesti indivizi se lupta pentru supravietuire in fiecare zi si nu isi permit sa se gandeasca la chestii precum :cu ce haine ma imbrac azi? Sau in ce restaurant mananc azi? Ci se intreaba cum imi fac rost de hrana ?unde dorm sa nu inghet?.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.