Orasul Tulcea

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.62

nivel: Liceu

Orasul Tulcea este situat in sud-estul Romaniei, in Dobrogea de Nord, pe malul drept al bratului Tulcea, la jumatatea distantei dintre Ceatalul Chilia si Ceatalul Sf. Gheorghe, 8 km aval de prima bifurcatie a Dunarii. Este resedinta celui de-al patrulea judet ca marime din tara, judetul Tulcea.

Īntins pe sapte coline, orasul are o suprafata de 19 kmp.El este asezat in zona de deal [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orasul Tulcea

Orasul Tulcea este situat in sud-estul Romaniei, in Dobrogea de Nord, pe malul drept al bratului Tulcea, la jumatatea distantei dintre Ceatalul Chilia si Ceatalul Sf. Gheorghe, 8 km aval de prima bifurcatie a Dunarii. Este resedinta celui de-al patrulea judet ca marime din tara, judetul Tulcea.

Īntins pe sapte coline, orasul are o suprafata de 19 kmp.El este asezat in zona de deal in apropierea Deltei Dunarii.

Orasele vecine sunt: Isaccea ,Nufarul,Babadag etc.
Tulcea a mai avut denumirile de: Aegyssuss si Tulcsa.
Populatia orasului numara 91.875 de locuitori (18 martie 2002), din care 90,73% sunt romani si 9,23% sunt minoritati nationale (rusi, lipoveni, ucraineni, turci, tatari, italieni, armeni, unguri, germani, romi, evrei, greci s.a.).

Clima in aceasta zona este temperat continentala, caracterizata prin predominarea timpului senin, uscat, calduros. Iarna se fac simtite invaziile de aer arctic(din nord) si continental(din est) producānd temperaturi scazute. Temperatura maxima a atins 39,7 grade C si minima a coborāt la - 26,8 grade C, in anul 1942.Temperatura medie este de 10,8 grade C

Tulcea,ca oricare oras, are obiective istorice si turistice. Ele sunt: Monumentul,(Acest monument este ridicat dupa razboiul de independenta ,,ruso-romano-turc" ce s-a terminat pe data de 14 noiembrie 1878, data la care Tulcea a devenit capitala judetului cu acelasi nume si cel mai important oras din Dobrogea. Razboiul de Independenta ruso-romāno-turc va aduce eliberarea orasului Tulcea de sub ocupatie turceasca), Delta Dunari si multe altele care sunt in afara orasului dar nu si in afara judetului(Monumentul Paleocrestin de la Niculitel; Casa memoriala Panait Cerna de la Cerna; Expozitia de Arta Orientala din Babadag; Gospodaria Taraneasa de la Enisala; Cetatea de la Enisala; Cetatea Dinogetia de la Garvan; Cetatea greco-romana de la Jurilovca; Cetatea Noviodunum de la Isaccea)
Delta Dunarii adaposteste peste 3.400 de specii de animale ,multe dintre ele fiind unicate in lume, ceea ce face din aceasta zona un adevarat spatiu mirific

Pasarile din Delta Dunarii insumeaza mai mult de 325 de specii din care 70 extraeuropene.
Sunt inregistrate 5 tipuri principale:
o mediteranean - starc, tiganus, cormoran mic, vultur plesuv, piciorong, ciocintors, califar, pelican)
o european - pasari cantatoare: privighetoarea de stuf, presura, boicusul, randunelele de mare, pescarusul, vulturul pescar, vulturul codalb.
o siberian - lebada cantatoare, fluierarul, fundacul popular, becatina comuna, cocorul.
o mongolic - vulturul plesuv, soimul dunarean.
o chinez - egreta, lebada muta, cormoranul mare, rata mandarin.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.