Orasul Sibiu

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Dupa ce Transilvania devine provincie habsburgica , imperiali au continuat dezvoltarea vechiului burg medieval , care devine un oras modern in care patrunde barocul vienez care se pastreaza si astazi prin monumente cum sunt : Muzeul Brukenthal, Biserica Iezuitilor .Sibiul este martorul primei uniri a romanilor din cele trei tari romane . In apropierea Sibiului , la Selimbar , Mihai Viteazul inving[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orasul Sibiu

Dupa ce Transilvania devine provincie habsburgica , imperiali au continuat dezvoltarea vechiului burg medieval , care devine un oras modern in care patrunde barocul vienez care se pastreaza si astazi prin monumente cum sunt : Muzeul Brukenthal, Biserica Iezuitilor .Sibiul este martorul primei uniri a romanilor din cele trei tari romane . In apropierea Sibiului , la Selimbar , Mihai Viteazul invinge ostilelui Andrei Bathory si isi croieste drum spre Alba Iulia unde la 1600 se realizeaza prima unire .

Timp de aproape o suta de ani intre 1692 - 1791 Sibiul a fost capitala Transilvaniei , timp in care in orasul luteran de pe malurile Cibinului se stabilesc o serie de ordine calugaresti catolice .La sfarsitul secolului al XVIII lea ia fiinta primul teatru din Transilvania si se editeaza Foaia saptamanala de teatru . Au loc incercari infructuoase de editare de publicatii in limbna romana.Anul revolutionar 1848 aduce Sibiul in prim plan , fiind locul unde au functionat intre 1848-1849 Comitetul National Roman si Comitetul de Pacificatiune din care au facut parte printre altii :

Simion Barnutiu , Avram Iancu , Axente Sever . Dupa revolutie Sibiul devine cel mai important centru national , politic si cultural romanesc din monarhia austro - ungara .Prin functionarea bibliotecilor , a muzeelor si prin activitatea celor doua societati sasesti "Societatea pentru cercetarea Transilvaniei " si "Societatea transilvana de stiinte naturale " , Sibiul devine un centru de raspandire a stiintelor . Un moment important in istoria acestui oras este constituirea societatii cuturale "Asociatiunea transilvana pentru literatura romana si cultura poporului roman " ,

ASTRA ,cu sediul central in Sibiu si cu ramificatii in toate localitatile romanesti din monarhie .Desavarsirea unitatii nationale de la 1 Decembrie 1918 a impus Sibiul , drept centru politic al Transilvaniei , parte integranta a statului unitar roman , prin instalarea in oras a Comitetului Dirigent - un adevarat Guvern provizoriu . Activitatea acestuia si marile modificari de dupa Unire au facilitat apropierea de structura regatului Romaniei . Pentru o perioada de timp , dupa Unire , Sibiul prin institutiile sale si prin activitatea desfasurata , a jucat rolul unei adevatrate capitale romanesti a Transilvaniei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.