Orasul Galati in secolul XX

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.58

nivel: Facultate

Calatorii straini care trec prin Galati in secolul al XVII-lea si la inceputurile secolului urmator sunt impresionati de bogatia de alimente ce se gaseau in piata targului si de deosebita lor ieftinatate [7].
Populatia targului era formata din romani, armeni, greci, putini unguri catolici, numarul ei ridicandu-se la mijlocul secolului al XVII-lea la aproximativ 3.000 de locuitori si 30 de c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orasul Galati in secolul XX

Calatorii straini care trec prin Galati in secolul al XVII-lea si la inceputurile secolului urmator sunt impresionati de bogatia de alimente ce se gaseau in piata targului si de deosebita lor ieftinatate [7].
Populatia targului era formata din romani, armeni, greci, putini unguri catolici, numarul ei ridicandu-se la mijlocul secolului al XVII-lea la aproximativ 3.000 de locuitori si 30 de case. Locuitorii se ocupau cu negotul de bacanie, pescarie, olarie, lemnarie etc. [8] Numarul mestesugarilor este necunoscut. Existau mesteri pietrari, zidari, teslari, tamplari, zugravi, dovezi fiind bisericile zidite: Precista (1647), biserica Sf. Dimitrie (1648).

Orasul era administrat de un parcalab. Aici avand resedinta si parcalabul tinutului Covurlui. Parcalabul de Galati era reprezentantul puterii executive locale si comandant al portului. El isi exercita atributiile cu ajutorul unui aparat administrativ format din dregatori (soltuzi) si capitanul de targ [9]. Tot aici isi aveau sediul "calarasii de Galati", cu organizare speciala, avand vataful lor, cu stegar si ceaus. Ei faceau curse intre Galati si Iasi pana la granitele Poloniei si Rusiei ducand corespondenta primita din Constantinopol la Curtea Domneasca din Iasi, ducand-o in acelasi timp si pe cea domneasca la Galati, unde o incredintau calarasilor de Taringrad [10].

Bantuit de distrugerile si devastarile tataresti din 1651, cand acestia prada si pustiesc orasul dand locuitorii in robia Bugeacului, localitatea este din nou pradata, in 1675 de tatari si turci. Targul nu se va extinde prea mult in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, populatia crescand cu un procent destul de redus [11].In secolul al XVIII-lea targul se dezvolta devenind un important centru economic. Valoarea pietei galatene creste in mod simtitor, caci aproape tot comertul din zona Dunarii de Jos se facea numai prin Galati. Bogatiile pamantului Moldovei se adunau la Galati si se imprastiau in lume pe corabii straine. Numeroase corabii soseau aici din Levant, Egipt, nordul Africii cu marfuri straine si se intorceau incarcate cu bogatiile Moldovei [12].

Ca oras de granita, Galatiul a fost bantuit in secolui al XVIII-lea de multe razboaie si molime. In 1711 orasul este pradat, iar locuitorii macelariti de turci si tatari in urma luptei dintre rusi si turci la Stanilesti pe Prut. In 1758 orasul este ars de tatarii hanului Ghira, iar timpul razboiului ruso-turc din 1768, dupa plecarea trupelor ruse din oras, o parte din armata turceasca ocupa Galatii si il trec prin foc si sabie. In 1789 portul este ars cu desavarsire [13].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.